Dodatečně doměřené DPH - SPĚCHÁ!!!

• (neregistrovaný)

8. 6. 2006 18:52

V r. 2005 nám bylo dodatečně doměřené DPH na základě asi rok a půl starého místního šetření. Byl nám ponížen nadměrný odpočet. V r. 2005 jsme tuto částku zaúčtovali do nákladů a já teď přemýšlím, zda to bude daňový či nedaňový náklad r. 2005. Pokud bude nedaňový, pak je mi jasné, že mohu tuto částku dát uplatnit v dodatečném přiznání r. 2004.

A o co šlo? Šlo o "vyhození" DPH z reklamy, kde ale pracovníci FÚ majiteli firmy řekli, aby to v příjmovce ponechali. Díky za odpověď a názory. AF

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 6. 2006 20:22

Eva M. (neregistrovaný)

Re: Dodatečně doměřené DPH - SPĚCHÁ!!!
      Nechápu, proč by FÚ "vyhodil" nárok na odpočet DPH z reklamy, pokud by zároveň nezpochybnil i správnost zaúčtování faktur/y do daňových výdajů. Není až tak důležité, co Vám pracovníci FÚ řekli, důležité je, co máte od nich písemně. Můžete sem opsat to rozhodnutí?
      Řešení "vyhodit odpočet, ale nechat v příjmovce" bych chápala jen v případě, že by vám za tu reklamu fakturoval neplátce.
      Podle Vaší odpovědi se pokusím přemýšlet, co s tím dál.

• 8. 6. 2006 20:50

AF (neregistrovaný)

Veškeré informace mám pouze od jednatele společnosti, sama jsem při místním šetření na nadměrný odpočet nebyla. Kdyby bývala vyšla daňová povinnost, vůbec by k této situaci nedošlo. Ta reklama přišla ve špatnou chvíli - jen na okraj.
      Naše společnost A zadala reklamu spol. B, která ji nakoupila "subdodávkou" od spol. C. FÚ chtěl k doložení reklamy mimo jiné ještě smlouvu mezi spol. B a C. Tu se samozřejmě nepodařilo sehnat a na základě toho reklamu vyhodili z DPH. Jinak jsme k reklamě doložili plakáty, fotodokumentací, letáky i videozáznamem, myslím, že vše potřebné, vč. smlouvy mezi A a B. Nestačilo to, takže se správce dohodl s jednatelem, že ji vyhodí. Jednatel souhlasil a potom správce jen tak mimo úřední jenání řekl, aby to v příjmovce nechal, že neví, jak by to posoudili z příjmovky, přinejhorším se to potom doplatí a o penále požádá o prominutí. Takhle to chtěl jedantel v r. 2004, tak jsem uposlechla a nechala si podepsat papír, že to bylo na jeho příkaz, že za to neručím v případě kontroly.
      Takže já teď bych nejraději to DPH nechala nedaňově, aby event. doměrek na příjmovce nebyl tak veliký, ale daňová optimalizace mne nenechává úplně v klidu, protože jen to DPH dělá skoro 70000,--.

• 8. 6. 2006 20:55

Eva M. (neregistrovaný)

No potěš... ona i ta reklama byla nejspíš taková "daňová optimalizace" , že? - nemusíte na to odpovídat. Jelikož jde o velkou částku a situace je poněkud nejistá, požádala bych na vašem místě o rozhodnutí jednatele. A nechte si jeho vyjádření podepsat, ať vám později nevyčítá, že jste něco dala do nákladů a je z toho průšvih, nebo naopak že jste z opatrnosti dala jako nedaňové a teď platí vysoké daně. Je to jejich výmysl a jejich zodpovědnost. Vy jste takovou reklamu určitě neobjednávala...

• 8. 6. 2006 21:05

AF (neregistrovaný)

Také jsem nad tím takhle přemýšlela, asi to bude nejlepší nechat to na něm. Jinak s optimalizací máte pravdu...:-)) Já mu zkusím vnutit nedaňový náklad a bude to. Protože i když řekne dát daňově, tak se stejně "napráskáme", protože bych to viděla na DoDPPO r. 2004. Co vy na to? Moc děkuji za odpovědi.

• 8. 6. 2006 21:11

Eva M. (neregistrovaný)

Pokud budete dávat dodatečné DPPO na 2004 s tím, že tu reklamu vyhodíte z nákladů definitivně, tak bych to též dala nedaňově. Ale ať to rozhodne vedení, oni si to vymysleli, tak ať taky rozhodnou, co teď s tím. Když něco rozhodnete sama - byť v nejlepším úmyslu - může se to obrátit proti Vám :-(

• 8. 6. 2006 21:23

AF (neregistrovaný)

Děkuji za názor a podporu, udělám to tak, nechám to na nich. Pěkný večer a už nepracujte... :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).