Kdy uplatnit zůst.cenu do výdajů

• (neregistrovaný)

11. 6. 2006 16:23

Prosím o radu kdy uplatnit do výdajů zůstatkovou cenu hmotného majetku. Majetek jsem prodal dle smluv a vyfakturoval 29.12.2005. Zaplaceno budu dostávat během několika let počínaje rokem 2006 ve splátkách. V roce 2005 jsem neobdržel z prodeje ani korunu. Nevím zda musím uplatnit ZC majetku v roce prodeje nebo zda ji mohu uplatnit až v následujících letech až budu dostávat úhrady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 6. 2006 16:25

ls (neregistrovaný)

Re: Kdy uplatnit zůst.cenu do výdajů
      Ještě pro upřesnění dodávám že v roce 2005 jsem vedl daňovou evidenci, letos již účtuji v podvojném účetnictví.

• 11. 6. 2006 16:34

Anonymní (neregistrovaný)

V roce vyřazení majetku z evidence. Pokud jste ZC neuplatnill v r. 2005, pak příjem do výše neuplatněné ZC vyloučíte z daňových příjmů - viz. § 23 odst. 4 písm. e) částky zaúčtované do příjmů (výnosů), pokud souvisejí s výdaji (náklady) neuznanými v předchozích zdaňovacích obdobích jako výdaje (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů, a to maximálně do výše těchto neuznaných výdajů (nákladů) v předchozích zdaňovacích obdobích. Obdobně postupují poplatníci uvedení v § 2, kteří nevedou účetnictví.

• 11. 6. 2006 21:39

bdm (neregistrovaný)

*** Obávám se, že tohle by neprošlo a opravte mě, prosím, pokud mi něco uniká. Ano, je to náklad roku 2005. Ovšem uplatnit jej v roce 2006 nepůjde, protože §23/4/e se týká NEUZNANÝCH nákladů a ne těch, ktré jen byly opomenuty uplatnit. ***

• 11. 6. 2006 21:54

Eva M. (neregistrovaný)

Myslím, že paní BDM má pravdu. Pokud se mýlíme (obě), opravte nás.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).