Re: Prosím o radu - zahr. cesta - záloha
>Prosím o radu.
>
>
>1.Jedná se mě o zálohu na zahr. prac. cestu.
>Zaměstnanec odjel na několik dní na služební cestu. Abychom
>nemuseli vést pokladnu v cizí měně, tak ředitel rozhodl,
>že se zaměstnanci vyplatí záloha v české měně. V
>zákoně o cestovních náhradách jsem se dočetla, že pokud se
>poskytne záloha v hotovosti přímo v Kč a jednalo by se
>o zahraniční pracovní cestu, jednalo by se o porušení
>par. 21.
>Chtěla jsem se zeptat, zda stačí když zaměstnanec
>potvrdí, že souhlasí s vyplacením zálohy v kč?
v § 21 je i toto ustanoveni - "Zaměstnavatel se může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí zálohy na stravné v cizí měně i v jiné měně než stanovené vyhláškou Ministerstva financí (§ 12 odst. 2) pro příslušný stát, pokud je k této měně Českou národní bankou vyhlašován kurz devizového trhu nebo přepočítací poměr." .... to dle meho nevylucuje poskytnout zalohu v Kc - samozrejme podepsanym souhlasem zamestnance nic nezkazite ;)
>
>2. Často vysíláme zaměstnance na služební cestu na
>Slovensko, jedná se jen o služební cestu tak max do 5
>hodin. Zálohu nevyplácíme, protože zaměsntanec tam nemá
>žádné výlohy, pak vyplácíme pouze stravné. Lze do
>směrnic napsat tuto vyjimku a nebo se musí vždy vyplatit i
>v této situaci ve Slovenské měně, zdá se mě to divné,
>abych vždy rozměnila měnu na SKK na 115 Sk....atd...
zaloha neni povinna a po SC se stravne proplaci vzdy v ceske mene, takze tady bych taky nevidela problem (opet samozrejme smernici nic nezkazite ;). V techto pripadech piseme na CP vetu " Dne ..... byla stanovena max. castka na tuto SC max........ (castka je stanovena tak, abyste se tam se vsemi vydaji vesla ;) - a z tohoto dne (ktery predchazi nastupu na SC) prepocitavam cestak
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 6. 2006 18:04
Prosím o radu.
1.Jedná se mě o zálohu na zahr. prac. cestu. Zaměstnanec odjel na několik dní na služební cestu. Abychom nemuseli vést pokladnu v cizí měně, tak ředitel rozhodl, že se zaměstnanci vyplatí záloha v české měně. V zákoně o cestovních náhradách jsem se dočetla, že pokud se poskytne záloha v hotovosti přímo v Kč a jednalo by se o zahraniční pracovní cestu, jednalo by se o porušení par. 21.
Chtěla jsem se zeptat, zda stačí když zaměstnanec potvrdí, že souhlasí s vyplacením zálohy v kč?
2. Často vysíláme zaměstnance na služební cestu na Slovensko, jedná se jen o služební cestu tak max do 5 hodin. Zálohu nevyplácíme, protože zaměsntanec tam nemá žádné výlohy, pak vyplácíme pouze stravné. Lze do směrnic napsat tuto vyjimku a nebo se musí vždy vyplatit i v této situaci ve Slovenské měně, zdá se mě to divné, abych vždy rozměnila měnu na SKK na 115 Sk....atd...