Opet potrebuji radu. IVANA

• (neregistrovaný)

13. 6. 2006 19:06

Dobry den, vsem.
    31.1.2006 jsem ukoncila pracovni pomer v jedne firme (okr.Breclav) a 1.2.2006 jsem nastoupila u jine firmy (Brno).
    Na vyplatni pasce za kazdy mesic mam poukazane zdravotni a socialne pojisteni a myslila jsem , ze vse je vporadku. Vpodstate firma je seriozni a toto plati vsechnim zamestnancum.
    Vcera mi dosel doipis od VZP Breclav, s tim ze mam dluh za brezen, duben a kveten + penale = cca 3500 Kc.
    Dnes jsem byla u ekonoma nasi firmy a ten mi rekl toto:
    "Platime vam zdravotni pojisteni ne do Breclavi ale do Brna.
    Pak mi rekl, ze to vyridil a Brno to nejak vyridi s Breclavi a vse je vporadku. Rekl, ze firma plati 100000 Kc mesicne VZP do Brna za vsechni zamestnanci dohromady. Pripoustil myslenku, ze minuly zamestnavatel me neohlasil z VZP (nerozumim tomu) a proto Breclav nevi o tom, ze pracuji v Brne. Vytiskl mi papir s kazdym mesicem mezd a ze pri to staci.
    V dopise z VZP Breclav ale pisi, ze to mam zaplatit a pripadne doplnit (doklady - zap.list aj.) do 15 dnu.
    Pratele, prosim, vubec tomu nerozumim. Prece VZP je jedna organizace a v pocitaci je moje rodne cislo s nezaplacinym zdravotnim poj. Firma plati hromadne zdrav.poj., cemu to vadi?
    A co ted mam delat?
    Dekuji.
    Ivana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 6. 2006 19:46

Ivana (neregistrovaný)

Re: PROSÍÍÍÍÍÍM
      >Dobry den, vsem.
      >31.1.2006 jsem ukoncila pracovni pomer v jedne firme
      >(okr.Breclav) a 1.2.2006 jsem nastoupila u jine firmy
      >(Brno).
      >Na vyplatni pasce za kazdy mesic mam poukazane
      >zdravotni a socialne pojisteni a myslila jsem , ze vse je
      >vporadku. Vpodstate firma je seriozni a toto plati
      >vsechnim zamestnancum.
      >Vcera mi dosel doipis od VZP Breclav, s tim ze mam
      >dluh za brezen, duben a kveten + penale = cca 3500 Kc.
      >Dnes jsem byla u ekonoma nasi firmy a ten mi rekl
      >toto:
      >"Platime vam zdravotni pojisteni ne do Breclavi ale
      >do Brna.
      >Pak mi rekl, ze to vyridil a Brno to nejak vyridi s
      >Breclavi a vse je vporadku. Rekl, ze firma plati 100000
      >Kc mesicne VZP do Brna za vsechni zamestnanci
      >dohromady. Pripoustil myslenku, ze minuly zamestnavatel me
      >neohlasil z VZP (nerozumim tomu) a proto Breclav nevi o
      >tom, ze pracuji v Brne. Vytiskl mi papir s kazdym
      >mesicem mezd a ze pri to staci.
      >V dopise z VZP Breclav ale pisi, ze to mam zaplatit a
      >pripadne doplnit (doklady - zap.list aj.) do 15 dnu.
      >
      >Pratele, prosim, vubec tomu nerozumim. Prece VZP je
      >jedna organizace a v pocitaci je moje rodne cislo s
      >nezaplacinym zdravotnim poj. Firma plati hromadne
      >zdrav.poj., cemu to vadi?
      >A co ted mam delat?
      >Dekuji.
      >Ivana

• 13. 6. 2006 20:22

Eva M. (neregistrovaný)

Paní Ivano, neporadím, protože mzdy moc neumím. Ale s dovolením vám poradím: Když chcete radu na (jakémkoliv) diskuzním serveru, napište do nadpisu stručně, čeho se ten dotaz týká. Pak máte mnohem větší šanci, že vám někdo odpoví. Nadpisy typu "potřebuju radu", "pomoc", "prosím" atd. nemají skoro žádný význam. Každý, kdo se ptá, přece potřebuje radu a pomoc :-)

• 13. 6. 2006 21:28

M.H. (neregistrovaný)

Opravdu vám vykazují nezaplacené zdravotní za březen, duben a květen LETOŠNÍHO roku? Nejedná se o některý z předchozích roků? Na takovou rychlost od VZP nejsem zvyklá, tím spíš, že třeba naše firma ještě zdravotní za květen taky zaplacené nemá, protože ještě nebyl výplatní termín.

Jinak VZP samozřejmě nevidí, jestli zaměstnavatel něco platí konkrétně za vás, ona vlastně VZP ani neví, kolik se ze mzdy sráží konkrétně vám, dostává od zaměstnavatele pouze hromadný přehled, za všechny zaměstnance dohromady. Takže si dost dobře neumím představit, jak by vám vyčíslili dlužné pojistné a dopočítávali penále.

V podstatě mě napadjí dvě věci:
      1. je nějaký problém s přihláškou - buď ji zaměstnavatel nepodal, nebo vám v ní popletl rodné číslo, takže na pojišťovně momentálně NEJSTE přihlášená jako zaměstnanec a ani jste se tam sama nepřhlásila jako osoba, za kterou platí zdravotní stát, takže vás vedou jako osobu, která je povinna si pojistné platit sama a upomíná vás o zaplacení.

2. zároveň jste přihlášená jako OSVČ a jste upomínána o zaplacení záloh.

Nejlepší bude, když si vezmete dopis, pracovní smlouvy , ev. výplatní pásky a skočíte si osobně na VZP. Já kdysi řešila něco podobného a skočila jsem si na nejbližší pobočku k okýnku, kde paní přijímala přihlášky - odhlášky - změny a ona mi v počítači našla, v čem je problém.

• 13. 6. 2006 22:18

J.K. (neregistrovaný)

Pokud jste byla zaměstnaná, je to problém zaměstnavatele. Dodejte ZP potvrzení od zaměstnavetele, stačí výplatní pásky. Měla jsem stejný problém. Ale upozornili mě na to, že změnový list, pokud je u mě změna musím do 8. dnů poslat i já. Nestačí, když ho pošle zaměstanvatel. Zaměstnavetel musí pojistné odesílat na tu zdravotní pojišťovnu, u které je zaměstnanec přihlášen.

• 13. 6. 2006 22:45

Iva T. (neregistrovaný)

Re: Opet potrebuji radu. IVANA
      Milá Ivano,
      zbytečně se stresujete. Vezměte obě pracovní smlouvy se zaměstnavatelem jak z Břeclavi, tak toho druhého a zajděte si na tu příslušnou VZP. A uvidíte, že vše se vyřídí v klidu. Je možné, že v přihlášce nebo v odhlášce zaměstnavatel popletl kody. Pro VZP je jednodušší vyčíslit Vám dlužné pojistné a hned k tomu připočítat i penále, než aby pátrala. Mějte se pěkně a hlavně klid.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).