Re: vyřazení zboží
Moc možností není.
1. Prodat je levně, v řádu korun až desetikorun (nevím co je to za zboží). Pak ho v pohodě odepsat ze skladu na 504. Ztráta zde = podnikatelské riziko.
2. Dát ho na smeťák. To už je škoda, která není daňově relevantní.
3. Na základě smlouvy ho darovat, a alespoň něco málo uspořít na dani
4. Nechat se vykrást neznámým pachatelem (a nenechat se chytit).
Jistě budou další, kteří budou vědět radu, ale mě už nic nenapadá.
Re: vyřazení zboží
*** Zboží máte v nákladech a když byste jej chtěla vyřadit z důvodu darování, musela byste je zase z nákladů dostat = zvýšit o ně základ daně a pak hodnotu daru uplatnit jako odečitatelnou položku, pokud splňuje podmínky §15. Výhodnější zejména u plátců DPH je prodat je za nějakou symbolickou cenu - pokud je nebudete prodávat nějak spojené nebo blízké osobě, nebude žádný problém. Do příjmů Vám pak půjde jen tato tržba z prodeje a žádné úpravy byste nemusela dělat. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 6. 2006 15:58
Prosím, buďte někdo tak hodný a vysvětlete mi co musím nebo mohu udělat, když jsem v minulých letech nakoupila zboží, které již nechci mít na skladě, je neprodejné a nejraději bych jej darovala do domova důchodců.
Jak postupovat, abych nebyla postižena finančním úřadem?
Vedu daňovou evidenci.
Mnohokrát děkuji za zprávu.
Zdeňka