Prosím o radu

• (neregistrovaný)

15. 6. 2006 14:50

Společnost s.r.o. ve které jsem jediným jednatelem a mám 51% obch.podílů k 2.6.2006 přišla o provozovnu. Dle ústní dohody se společníky jsem jim nosil do úschovy veškerou tržbu, ze které mi pak vypláceli peníze na mzdy a na faktury. V Srpnu 2005 mi však oznámily že žádné peníze u nich nejsou, a že málo vyděláváme, tím se firma se dostala do platební neschopnosti. Díky tomu jsme přišly o provozovnu. Se zaměstnanci jsem uzavřel dohodu že si vezmou na 3 týdny po uzavření provozovny dovolenou a že se firma přestěhuje do nových prostor. To již možné není protože majitel objektu si našel nového nájemce. Můj právník ukončil se mnou smlouvu, protože v tom spíše vidí osobní spor a ne obchodní.Prosím poraďte co mám udělat se zaměstnanci kteří po mě požadují mzdu za měsíc Květen 2006. A na kterou mají samozřejmně nárok.
    1) Je možné uzavřít se zaměstnanci třeba nějakou písemnou dohodu o splátkách? 2)Co se stane s dluhy která společnost má? Půjčil jsem si od lichváře na mé jméno 300.000 korun na dluhy firmy. Které teď musím vrátit. Už jsem rozprodal vše co doma mám. A nevím si dál rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 6. 2006 15:13

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Prosím o radu
      Jistě Vám někdo poradí podrobněji, ale já doporučuji jednak prostudovat literatutu o povinnostech jednatele (včasné podání návrhu na likvidaci, na konkurz) a jednak poradu u právníka. Společníci ručí pouze do výše svých nesplacených vkladů, ale pokud by byly porušeny povinnosti, pak jednatel ručí svým majetkem. Jestliže nemáte provozovnu a vypadá to špatně, musíte jako jednatel jednat (a samozřejmě situaci řešit i se společníky). Zaměstnanci nemohou požadovat mzdu po Vás osobně, ale po společnosti. Stávají se věřiteli. Smozřejmě můžete uzavřít dohodu o splácení, ale z čeho? Je také potřeba vyřešit jejich další zaměstnávání, ukončit pracovní poměry dohodou nebo výpovědí - k tomu se pochopitelně váže odstupné, na které firma zase asi nebude mít. A pak klasický postup - konkurs a vyrovnávání. Návrh na konkurs mohou podat i sami zaměstnanci a pak požádat ÚP o vyplacení dlužných mezd a tím pádem se věřitelem místo nich stane ÚP. Pokud neporušíte své jednatelské povinnosti a pokud nějaký věřitel na Vás nehodí něco, co by soud posoudil jako podvod, pak svým osobním majetkem neručíte ani nejste trestně odpovědný. Trestný čin je ale neodvedení daní a pojistného, který bylo sraženo zaměstnancům z mezd (ne odvody za zaměstnavatele), prodat třeba nějaký majetek firmy a použít výslovně na uhrazení tohoto. Také radím projít si účetnictví, zda se peníze nepřelévaly někam jinam. Ovšem co se týká Vaší soukromé půjčky na zalepení díry, tak to je špatné - jde o Vaši půjčku.
      Ale třeba se podaří provoz obnovit a krizi překonat. Hlavně jednat.

• 15. 6. 2006 16:18

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Prosím o radu
      A těch 300000 ať máte v účetnictví vložené do firmy jako Vaši půjčku firmě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).