Materiál

• (neregistrovaný)

17. 6. 2006 9:15

Dobrý den.
    Účtuji zásoby způsobem B.
    Na základě inventury mám na skladě přepravky, palety, drobný majetek apod. který jsem dala v době pořízení do nákladů a který už se používal
    To znamená, že je na konci převedu na sklad a tím pádem je musím vyloučit z nákladů?
    Nebo tento majetek vedu pouze evidenčně???
    Nebo na sklad /vyloučím z nákladů/ převedu jenom materiál, který se nakoupil, ale na zakázku /vyfakturovat/ půjde až v příštím roce?
    Nějak to nemůžu pochopit...?? Můžete mi poradit?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 6. 2006 10:15

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Materiál
      U způsobu "B" musíte vést skladovou evidenci (např. skladové karty). Při inventarizaci porovnáváte tuto skladovou evidenci se skutečně zjištěným stavem zásob, který zaúčtujete 1xx/50x. Rozdíly pak zaúčtujete - manka na vrub 549, přebytky ve prospěch účtu 648. Stornujete PS zásob. KS účtu 1xx musí odpovídat inventárnímu stavu zjištěnému fyzickou inventarizací.
      Závěr: pokud vedete palety a ostatní drobný majetek ve skladové evidenci, pak musí být vykázán i v inventarizaci. Pokud tento majetek ve skladové evidenci neevidujete, pak nemůže být ani vykazován v inventarizaci.
      Nic vám ale nebrání evidovat tento majetek evidenčně mimo skladovou evidenci a na konci roku tuto evidenci upravit podle skutečně zjištěného stavu. V takovém případě (jde o již používaný majetek) nebudete upravovat žádným způsobem náklady.

• 17. 6. 2006 11:38

Radka (neregistrovaný)

Re: Materiál
      Díky za ten závěr ! Toto v knížce nenajdu..o tom používání..nebo nečtu mezi řádky :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).