Re: Pronájem bytu, služby a výdaje
Podle mého názoru BUĎ uplatní 30 procent , NEBO skutečné náklady. Nelze oboje najednou (jak je nastíněno výše)
takže buď zdaňuje 7000 - 2000; nebo 7000 - 30% z 7000
Těch 2000 je samozřejmě také příjem.
Ale rád se nechám přesvědčit (doložitelnými argumenty)
přesvědčovat vás nebudu, ale u nájmu jsou dvě možnosti - buď započítávat do příjmu nájem bez služeb, nebo včetně služeb a vyúčtování.
Nejen pohodlnější, ale i výhodnější ;-)
Díky za to nasměrování na
http://business.center.cz/business/finance/dane/D-190.aspx
myslím, že se celkem jasně můžu opřít o to, že cokoli je platba za služby,
energie, a zálohy na ně, nejsou můj příjem.
Takže v mém případě je příjem těch 5000 Kč a z toho si plánuji odečíst 30 prodent.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 6. 2006 13:21
Pronajímám jako fyzická osoba svůj byt. Nájemce mi platí nájem plus zálohu na služby. Jakmile přijde vyúčtování (za vodné, za elektřinu), doúčtujeme si a doplatíme rozdíl, přeplatek nebo nedoplatek.
Rád bych věděl, jestli ty platby za služby jsou součástí nájmu a jestli se budou zdaňovat podle par. 9, s tím, že si proti nim dám došlé faktury ve stejné výši (odst. 3), ale už si nebudu moci to základní nájemné pokrátit 30 procenty dle par. 9 odst. 4. Anebo jestli ty platby za služby vůbec jako můj příjem nefigurují, protože je to přeúčtování, a tak je nebudu nijak danit a nikde uvádět a od nájmu si odečtu 30 procent?
Tedy konkrétně: nájem je 5 tisíc, služby 2 tisíce. Je můj příjem 7 tisíc, s prokázaným výdajem 2 tisíce, tedy budu danit 5 tisíc? Nebo je můj příjem 5 tisíc, proti němu dle par. 9 odst. 4 výdaj ve výši 30 procent 1500 Kč, takže budu danit 3500 Kč a ty 2000 za služby nebudou mezi mými příjmy figurovat (samozřejmě předpokládám, že k nim mám všechny faktury)?
V nájemní smlouvě je to rozepsáno zvlášť, nájemce ale platí vše jednou platbou na můj účet.
Za radu předem díky.