Zkušební doba+ pracovní úraz

• (neregistrovaný)

19. 6. 2006 10:37

v pracovním poměru ve zkušební lhůtě po 2 měsících se mi stal pracovní úraz.Zaměstnavatel mi dal výpověď s tím, že až domarodím,ukončí se mnou pracovní poměr, což udělal.Já jsem mezitím nestihla se přihlásit na úřad práce, kdy jsem zjistila, že jsem těhotná. Byla jsem v ochrané lhůtě,kdy mi ženský lékař vystavil neschopnost jako rizikové těhotenství, jelikož mám cukrovku.Neschopenka byla vystavená na firmu u které jsem zatím byla ještě v ochranné lhůtě.Tuto neschopenku mi na firmě vrátili po 2 měsících s tím, že těhotenství není nemoc a že mi jí oni nebudou platit a že se mám obrátit na sociálku.Jsem svobodná matka a nevím na koho se mám obrátit, proto žádám o radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 6. 2006 11:43

Jiřka (neregistrovaný)

Re: zkušební doba+ pracovní úraz
      Ve zkušební době Vám mohl zaměstnavatel zrušit pracovní poměr kdykoli, takže tady zákon neporušil. Podle toho, co píšete, jste u něho byla zaměstnaná nejméně 42 kal. dnů, což znamená, že Vaše ochranná lhůta po skončení pracovního poměru je 42 kal. dnů. Pokud jste byla v den skončení pracovního poměru těhotná, je Vaše ochranná lhůta 6 měsíců. Jestliže první den marodění spadne do ochranné lhůty, máte nárok na nemocenské dávky a je jedno, jakou diagnózu lékař použije. Prostě pokud jste v ochranné lhůtě a lékař vystaví neschopenku, máte nárok na nemocenské dávky. Pokud je ta firma velkou organizací, vyplácí nemocenské dávky ona (a o to méně pak odvádí sociálce). Pokud je malou organizací, vyplácí nemocenské dávky sociálka.
      Pokud jste byla v den skončení pracovního poměru těhotná a tedy je Vaše ochranná lhůta 6 měsíců, můžete mít za splnění určitých podmínek i mateřské dávky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).