Re: Spolupracující osoba...
Sdružení je složitější, musí mít všichni účastníci ŽL. Ve sdružení se rozdělují příjmy a výdaje podle smlouvy o sdružení. Tato musí být uložena u FÚ. Podíl na výdajích může být odlišný od podílu na příjmech. Např. výdaje dělíte 50/50 a příjmy 30/70. Uzavřít smlouvu o sdružení u manželů se mi jeví jako krajně nevhodné, zejména tam, kde mají SJM.
Spolupracující může být buď manželka nebo ostatní, kteří žijí ve společné domácnosti s OSVČ. Rozdělujete v souladu s § 13, ale vždy stejný podíl na příjmech a stejný na výdajích. Je ale jedno, zda se v jednom roce rozhodnete dělit na spol. osobu příjmy a výdaje ve výši 20 % a následující rok např. 30 %.
Jistě je na každém, jak se rozhodne, ale sdružení bych se snažila vyhnout. Nevím, co vede FÚ k tomu, že, alespoň v našem regionu, doporučují manželům uzavření smlouvy o sdružení jako nejvhodnější způsob, jak rozdělit příjmy a výdaje na druhého z manželů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 6. 2006 15:13
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Pročítala jsem si předchozí příspěvky o spolupracujících osobách, ale stejně v tom mám hokej. Spolupracující osobou může být kdokoli z rodiny? Je v tom nějaká výhoda? Zatím mi vyplývá jen ta, že spolupracující osoba nemusí mít ŽL (nebo se pletu?), jinak vše vykazuje jako podnikatel - DP, platí pojistné, i min. základ daně se na ni zřejmě vztahuje. Je tedy nějaká výhoda být jako spolupracující osoba, než být OSVČ ve sdružení s rodinnými příslušníky? Nemáte nějaký tip - kde bych si mohla o tomhle přečíst více v rozumnější podobě, než je zákon?
Děkuji.