Re: Nástup z mateřšké na RD
Škoda, že jste si to nezjištovala dříve. Kdyby jste nastoupila po MD hned na dovolenou. tj. vybrala si 5,5 loňské a pokračovala letošní dovolenou. Mohla jste vybrat celou letošní dovolenou a při tom pobírat rodičovský příspěvěk. To zákon umožňuje.Dovolen ákdyž se čerpá mezí mateřs. a rodičovs.se nekrátí. Teď už ano a to o 3/12 z 20 /nebo 25 podle toho kolik máte/. A pokud to novela ZP neupraví, mohla by jste o ni i přijít, kydž ji do určité doby nevyčerpáte.Měl radit zaměstnavatel.
Re: Nástup z mateřšké na RD
Jen doplním, že teď už můžete udělat jen jediné - domluvit se se zaměstnavatelem na přerušení rodičovské dovolené. Tzn. požádat o ukončení rodičovské, požádat o čerpání řádné dovolené (kterou Vám zaplatí) a pak zase požádat o rodičovskou dovolenou. Na to ovšem už zaměstnavatel nemusí přistoupit a tím pádem si nebudete moci řádnou dovolenou vyčerpat a propadne Vám. Proplacena může být pouze při ukončení pracovního poměru. Jen kdyby byl u vás ve firmě nárok na 5 týdnů dovolené místo 4, pak by Vám mohli proplatit těch 5 dnů z loňska, ty se proplatit mohou.
Zaměstnavatel Vám v tomto poradit mohl, ale nemusel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 6. 2006 11:14
Dobrý den,
8. 5. mě skončila mateřská dovolená a nastoupila jsem na RD. Mám na vás několik dotazů. 1) Kolik dovolené mi připadá? Celá nebo pouze její část? 2) Z minulého roku mám převedeno 5,5 dne, jak jsem zjistila velká část maminek udělala to, že po skončení mateřské jakoby nastoupily na dovolenou a po ní až na RD. Je to možné i v mém případě, když jsem to nestihla navázat na MD? Doufám, že je můj dotaz srozumitelný! Sama se v tom moc neorientuji :o) Děkuji mnohokrát za odpověď O. B.