Re: Nový silniční zákon
§10/3 pouze nově ukládá sdělit totožnost osoby, která vozidlo řídila - obecně jakékoliv. V původním znění to vůbec nebylo - pokud jste sdělení totožnosti odepřeli, nebyl to přestupek.
Novelou skutečně není dotčen §60/1 zák. o přestupcích, tzn. můžete odepřít sdělení totožnosti osoby blízké, nikoliv (na rozdíl od původního znění) jiné osoby.
Jinými slovy: před novelou nebylo přestupkem odepření sdělení totožnosti vůbec, teď už to přestupkem je, pokud nejde o osobu blízkou. Uf.
*** To nesouhlasím. A moje otázka byla spíše řečnická :-))) Má smysl a velký. Pokud se cokoli šetří, co se týká osoby blízké, tak se může tenhle § uplatnit - a nikdo s tím nic nenadělá. Ale že by nás chtěl někdo pokutovat za to, že uplatníme tenhle §, tak to se mi nezdá ***
Opravdu už existuje "juridikát" k novele, která ještě neplatí? A i kdyby - že je to účelové nijak nesouvisí s tím, že je to zákonné nebo ne.
Není mi jasné, jak může přestupková komise nerespektovat dikci přestupkového zákona ani co je to "juridikát", ale myslím, že se tu přete zbytečně. Je to jen další případ nekonzistence dvou předpisů a čas ukáže, jak to dopadne.
*** Tak myslím, že se nikdo nepře :-))) A ten judikát je vcelku zajímavý - mluví právě o uplatnění odepření výpovědi proti osobě blízké. Je fakt, že ten případ je trošku jiný právě tím, že se až nakonec někdo bránil osobou blízkou a zdá se to účelové. Ale stejně je to celé zdůvodnění zajímavé :-)) ***
Za použití zkomoleného slova se všem, které jsem uvedl v omyl případně urazil, omlouvám. Můj příspěvek se týkal jak stávajícího znění, tak novely a bylo to spíše upozornění, že věc nemusí být tak jednoduchá, jak se mezi lidma traduje. A co se týká přestupkové komese, je to stejné jako vydávání obecných vyhlášek, které potom např. ústavní soud zruší.
to mě připadá nějaké divné (otázka je, zda ten Váš fú vede jednání podle přestupového nebo trestního zákona), ale v tomto případě právě nemusíte řící totožnost té osoby blízké. Ale stejně si myslím, že je to pouze pro osoby velmi otrlé a psychicky odolné.
postih podle 200 nejde-li o čin přísněji trestný(pak trzák). teď nevím, není-li postih za odepření svědecké výpovědi i v správním řádu. ale jestli vás to zajímá, zítra juknu do textu poučení podle §§8 a12 a napíšu.ale v návaznosti na §31, vše co tvrdí v daňovém řízení, musí prokázat. takže když tvrdí, že by poškodil osobu blízkou, musí prokázat. a že jde o osobu blízkou prokáže jen určením vztahu - tj. jméno a vztah k sobě. je to jiné než v silničním. tam jde přímo o jméno, u nás o výpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 6. 2006 15:00
Zkuste se, prosím, se mnou zamyslet nad §10/1/d a §10/3, jestli uvažuju správně. Jako provozovatel musím znát totožnost toho, komu svěřím auto a musím ji pod pokutou sdělit. Ale pokud to bude osoba blízká, tak můžu říct, že totožnost znám ale vzhledem "k blízkosti" ji nemusím uvést a jsem z toho venku? Je to tak nebo jste našli ještě něco, co mi uniklo? Díky ***