Stravné z vl.zdrojů -způsob B

  • (neregistrovaný)

    23. 6. 2006 10:07

    Jak správně zaúčtovat stravné -celková cena "stravenky" je 70 Kč, zaměstnavatel přispívá 40,-Kč zbytek tj.30,- Kč zaměstnanec. obědy jsou zajišťovány z vl. zdrojů /restaurace/ způsob B. Děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 6. 2006 15:08

      Anonymní (neregistrovaný)

      Re: Stravné z vl.zdrojů -způsob B
      Co vedete způsobem B?
      Pokud se zaměstnanci stravují ve vlastním zařízení, pak hradí hodnotu potravin. Ostatní režijní náklady jdou na vrub zaměstnavatele. V praxi to probíhá tak, že se sestaví jídelníček pro zaměstnance a dle kalkulace jednotlivých jídel se předepíše zaměstnanci k úhradě. Tato platba podléhá DPH ve výši 19 %.
      Pokud zaměstnancům kupujete stravenky (např. Sodexho), pak lze uplatnit do nákladů 55 % a zaměstnanec hradí 45 %. Max. však lze do nákladů uplatnit 70 % z hodnoty stravného za 5-12 hod. dle zákona o cest. náhradách. Tato platba za stravenky nepodléhá DPH. Do hodnoty stravenky je nutno zahrnout i zaplacenou provizi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).