Re: poradi prednostnich srazek ?
Zkuste platit jen FU a až se doplatí tak sociálky. Tak je to nařízení.Tím by se odváděla jen jedna platba,nejdřív fú,pak soc. Dle Nařízení vlády č. 108/1994 Sb., kterým se provádí zákoník práce a některé další zákony Nikde už víc to upřesněné není.
Tady bych asi oponoval :-(
§ 13
Pořadí srážek ze mzdy
(1) Ze mzdy se srazí nejprve záloha na daň z příjmů fyzických osob, 4) pojistné na sociální zabezpečení, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti 5) a pojistné veřejného zdravotního pojištění. 6)
(2) Ostatní srážky ze mzdy dovolené zákoníkem , zákonem o mzdě, odměně za pracovní pohotovost a o průměrném výdělku a zákonem o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a v některých dalších organizacích a orgánech lze provádět jen v rozsahu stanoveném v občanském soudním řádu v ustanoveních o výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy. Podle těchto ustanovení se řídí u pohledávek, pro které byl soudem nebo správním orgánem nařízen výkon rozhodnutí, způsob provádění srážek i pořadí jednotlivých pohledávek.
Odstavec 1 je normalni srazka na dan ze mzdy a pojisteni
Odstavec 2 je pro vykon rozhodnuti
Tak jsem to prostudoval, ale přesto mi chybí (alespoň jsem to nikde nenašel), jak je to v případě OSVČ, nebo někoho, kdo není ani OSVČ ani zaměstnanec a živí se případnými brigádami či sportem.
Také jsem se nikde nedozvěděl, jak je to s úhradou pohledávek na základě dohody (např. o půjčce se starším datem) a exekucí (s novějším datem). Co má přednost?
A to, že ani exekutoři neznají svá práva a jednají protiprávně, přičemž sám předseda ex. komory na dotazy nereaguje, je nanejvýš znepokojující. I když v dnešním bezprávním Kocourkově (viz televizní pořady na toto téma) je možné pro jisté nadlidi beztrestně úplně všechno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 6. 2006 12:21
Vazeni jen se chci utvrdit - jedna se mi o poradi prednostnich srazek - exekuci na plat zamestnance.
Mam zamestnance - uz ma druhym rokem 3 prednostni exekuce : FU a 2x socialka.
Srazim z obou tretin a vzhledem k male mzde posilam kolem 500,-Kc na kazdou exekuci.
Dnes mi prisly dalsi 4 prednostni exekuce od ZP. Musim zacit rozpoctavat i tyto 4 exekuce? To uz bych posilal srazky na celkem 7 uctu s castkou cca 200,-Kc.
Jak k tomu prijdu, platit bankovni poplatky za lajdaka?
Diky za info.
Karel