Prosím o radu - nárok na dovolenou

• (neregistrovaný)

28. 6. 2006 8:50

Prosím o radu ohledně nároku na dovolenou. Náš zaměstnanec byl v pracovní neschopnosti od 12.12.005 do 30.6.2006. Od 1.7.2006 do 14.7.2006 by chtěl dovolenou nebo neplacené volno. Prosím o radu zda mu vůbec vznikl v letošním roce nárok na dovolenou, zda bude nárok na dovolenou krácen a v případě, že ano, ta jakým způsobem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 6. 2006 9:00

lena (neregistrovaný)

Re: Prosím o radu - nárok na dovolenou
      Nárok na dovolenou mu nevznikl , neodpracoval 60 dní , ani 22. Dovolená se krátí za každých 100 a pak 22 neodpracovaných dnů z důvodu nemoci o 1/12 ročního nároku dovolené . Pokud je předpoklad , že do konce roku odpracuje těch 60dní , můžete mů dovolenou poskytnout s tím , že pokud podmínku 60 dnů do konce r. nesplní ,, bude náhradu za dovolenou vracet .To už je na vašem uvážení .

• 28. 6. 2006 9:05

lena (neregistrovaný)

Celkový nárok na dovolenou , by byl krácen o 2/12, nárok 20 dní 20/12=1,66*2=3,33 20-3=17 pokud nebude ještě nemocen do konce roku .

• 28. 6. 2006 12:02

A (neregistrovaný)

Nemám po ruce zákoník práce, ale jestliže zaměstnanec od počátku roku neodpracoval ani jediný den (do 1.7.) nárok na dovolenou za kalendářní rok mu dosud nevznikl, a ani nárok na dovolenou za odpracované dny. Myslím, že je tam někde ustanovení, které říká, že může zaměstnanec i v tomto případě čerpat dovolenou, pokud se předpokládá, že do konce roku odpracuje potřebný počet dnů. Ale mám dojem, že to povinnost zaměstnavatele to takto posuzovat není. Raději si vezměte ZP a najděte příslušné paragrafy, které řeší dovolenou obecně.

• 28. 6. 2006 12:12

Líba P. (neregistrovaný)

Paní Lenko děkuji Vám za perfektní a srozumitelnou odpověď, moc jste mi pomohla, nebyla jsem si jistá s tím nárokem na dovolenou pokud nepracoval z důvodu pracovní neschopnosti. Ještě jednou moc dík.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).