Datum nabytí

• (neregistrovaný)

28. 6. 2006 17:11

vydražil jsem garáž (do podnikání), prosím, poraďte mi, s jakým datem se zaúčtuje v PÚ do majetku na učet 022, dnem zápisu do katastru, nebo dnem o nabytí vlastnictví ve veřejné dražbě? děkuji
    Jiří

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 6. 2006 17:40

bdm (neregistrovaný)

Re: datum nabytí
      *** Pro zaúčtování je směrodatný den doručení návrhu na vklad do katastru ***

• 29. 6. 2006 9:22

právník (neregistrovaný)

Podle mého názoru se při dražbě vlastnictví nabývá dnem vydražení a to po uhrazení přísl. ceny. A do katastru se to nezapisuje vkladem, ale záznamem.

• 29. 6. 2006 9:55

bdm (neregistrovaný)

*** Ano, vlastnictví nabýváte v podstatě příklepem, jenže např. z pohledu DPH "(5) Při převodu nemovitosti se zdanitelné plnění považuje za uskutečněné
      a) dnem doručení listiny, ve které je uvedeno datum právních účinků vkladu do katastru nemovitostí, včetně prodeje nemovitosti ve veřejné dražbě podle zvláštního právního předpisu,16) nebo
      b) dnem zápisu změny vlastnického práva,17) pokud nedochází k zápisu změny vlastnického práva vkladem." a dle Vyhlášky 500 (účetnictví) "(7) Při převodu vlastnictví k nemovitostem, které podléhají vkladu do katastru nemovitostí, se nabytá nemovitost zaúčtuje dnem doručení návrhu na vklad katastrálnímu úřadu. Podmíněnost nabytí právních účinků vkladu do katastru nemovitostí se uvede na analytických účtech, v inventurních soupisech a v příloze účetní závěrky." Takže pokud to u dražby není vkladem, co navrhujete? Já bych asi počkala na tu změnu v katastru (?) ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).