Re: DPH a zásoby
DPH uplatníte v 1. podávaném daňovém přiznání k DPH a uvedete na ř. 370.
Uplatnit DPH lze pouze u zásob pořízených 12 měsíců před registrací pořízených od plátců daně. Dle inventury zjistíte stav zásob v cenách včetně DPH a koeficientem vypočítáte daň (např. zásoby v 19 % sazbě za 100000,00 Kč vč. DPH x 0,1597 = 15970,00 Kč činí DPH, které budete nárokovat).
Odpočet DPH lze upůatnit u obchodního majetku pořízeného 12 měs. před registrací - tedy i u DHM.
Re: DPH a zásoby
Nemusí být řádné DD, viz. § 74 odst. 2) Odpočet daně je možno uplatnit pouze u obchodního majetku pořízeného za posledních 12 měsíců přede dnem účinnosti uvedeném na osvědčení o registraci. Podmínkou pro uplatnění odpočtu daně jsou daňové doklady nebo doklady vystavené plátcem, které obsahují částku za zdanitelné plnění, která je včetně daně. Nelze ani mít řádné DD, jelikož jedním z údajů na řádném DD je i DIČ kupujícího.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 7. 2006 9:04
Od 1.6.06 jsem plátcem DPH, do té doby jsem nashromáždila na sklad zboží, ze kterého již při prodeji budu odvádět DPH. Na toto zboží mám prý nárok DPH uplatnit dodatečně.
Udělala jsem inventuru. Kdy a jakým způsobem mám DPH na skladové zásoby uplatnit? Díky Majka