Re: plátce x neplátce
Záleží, co to bude, jestli prodej zboží nebo služby. Jestli např. služby, že do toho dáte převážně svůj čas a znalosti, tak si asi ten zisk nebudete chtít pokrátit o 19%, takže tam to DPH přičtete. Partnerovi tak může být jedno, jestli mu naúčtujete např. 100.000 jako neplátce a nic si neodečte, nebo 119.000 jako plátce a on si 19000 odečte.
U zboží to může být pro partnera trochu lepší, záleží, jestli to zboží bude prodávat dál, jestli vy ho kupujete od plátců atd.
Když už jednou budete plátce, ukrojí Vám to ze všeho zisku 19% a dá se to jen složitě vrátit zpátky. Radši bych se snažila být neplátcem tak dlouho, jak jen to půjde.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 7. 2006 16:22
Dobrý den, studuji na VŠ, ale do daní jsem zatím tolik nepronikla.
Potřebuji poradit, jak moc se pro mě změní, pokud se přihlásím jako plátce (obchodní partner se mnou jinak neuzavře výhodný obchod) a jestli se to vůbec vyplatí. Mám 3 ŽL, největší část příjmů jde z internetového obchodu, dále nákup, prodej a služby v oblasti reklamy. Jako student se samozřejmě snažím využívat všechny výhody a úlevy co jdou.
Děkuji za každou odpověď