Re: Musím uvádět na faktuře DIČ.
>>>Jsem živnostník ,nejsem plátce DPH,prováděl jsem
>>>práci
>>>pro firmu která je plátce DPH.Tato firma mě vrátila
>>>fakturu,důvod ,neuvedení MÉHO DIČ.Musím DIČ na
>>>faktuře
>>>uvádět,když ano tak proč?
>>
>>Pokud nejste platce DPH, DIC neuvadite, pokud ho
>>uvedete musite mit na fakture napsano : NEJSEM PLATCE
>>DPH
>>!!
>
>z čeho prosím vycházíte??
Ja ze zakona a Vy z ceho? :-))))
>§ 13a Obchodní listiny - viz Vas prispevek
není, to snad vidíte, ne?
já jen nesouhlasil s tvrzením karla, že nemá uvádět DIČ nebo musí uvést nejsem plátce. ani jedno z tohoto není pravda. musí uvést identifikační číslo. pravda, chybička se vloudila, a zaměnil jsem ičo s dičem:-( (u právnických o nic nejde, ale u fyzických, pravda, rozdíl)možná jiný kraj jiný mrav, ale už dlouho jsem se nesetkal s fakturou, kterou vystavil podnikatel a nenapsal na ni DIČ i když není plátce. právě když uvede dič, snáze lze ověřit, zda je plátce či ne.
a pokud se vrátím k původnímu dotazu - pokud odběratel vyžaduje uvedení DIČ, nevidím důvod mu ho tam nenapsat.
musíte, viz. obch. zákoník §13a
§ 13a Obchodní listiny
(1) Každý podnikatel je povinen na všech objednávkách, obchodních dopisech a fakturách uvádět údaj o své firmě, jménu nebo názvu, sídle nebo místu podnikání a identifikačním čísle; podnikatelé zapsaní v obchodním rejstříku též údaj o tomto zápisu, včetně spisové značky, a podnikatelé nezapsaní v obchodním rejstříku též údaj o zápisu do jiné evidence, v níž jsou zapsáni. Údaj o výši základního kapitálu lze v těchto listinách uvádět, jen jestliže byl zcela splacen.
*** Neřekla jsem, že je to špatně. Dotaz zněl, zda musí. A sám jste citoval zákon, ve kterém je napsáno, co musí. DIČ tam není :-))) Jinak vše, co si uvede nad to povinné, je na něm. O čem jsou podnikatelé přesvědčeni nevím - možná právě o tom, že DIČ na fakturách být musí :-)))) ***
*** Co se mě týká, tak vždy pokud vystavuji fa za neplátce, tak tam vždy tu větu píšu. Ne proto, že by se to muselo ale proto, aby to bylo pro druhou stranu jednoznačné a nemusela se ptát, jak je to s plátcovstvím, popř. aby zbytečně nevyžadovala DIČ :-)) ***
Ze zkušenosti je dobré si každého dodavatele zkontrolovat v registru plátců DPH - to co uvádí na fakturách nemusí být pravda.
Slušná firma pokud je plátce uvede DIČ pokud není napíše nejme plátci DPH - přesto ale ověřuji především u nových dodavatelů.
Myslím, že je dost horko, nebylo by vám všem lépe u vody.
U vody nebo v chládku v lese, případně u studeného nápoje v příjemné restauraci :-))) Jenže nás odtud vyhání pomyšlení na čtvrtletní DPH, aspoň mě :-(((
Tu debatu obou dam výše dost nechápu, o co které jde, kromě příjemného pokecání, nic ve zlém :-). Včera jsem četla první odpověď Karla a moc se mi líbila, je stručná a výstižná, není dál co řešit. Jen možná slovo "musíte" nahradit slovem "doporučuji". Kdyby tu větičku "nejsem plátce DPH" psali všichni neplátci automaticky, ušetřilo by se hodně práce a problémů, na co budu bazírovat na tom, že mi to zákon nenařizuje. Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 7. 2006 21:03
Jsem živnostník ,nejsem plátce DPH,prováděl jsem práci pro firmu která je plátce DPH.Tato firma mě vrátila fakturu,důvod ,neuvedení MÉHO DIČ.Musím DIČ na faktuře uvádět,když ano tak proč?