Re: Spolupracující osoba-výdaje
Myslím, že se jedná jen o Váš výdaj, pokud zní faktura na vaše jméno. Zaplacené pojistné za spolupracující osobu se také nezahrnuje do společného účetnictví, ale snižuje základ daně pouze spolupracující osobě. Rozhodně si manžel z této faktury nemůže uplatnit DPH, pokud je plátce. V zákoně se mluví o rozdělení příjmů a výdajů OSVČ na spolupracující osobu, ne naopak.
Po přečtení těchto dvou odpovědí mám stejný pocit, jako na začátku. Přesto děkuji za snahu. Taky se spíše přikláním k názoru, že je třeba ten telefon přepsat na manžela - hlavně kvůli DPH, ale pokud by to bylo možné, chtěla jsem se těmto komplikacím vyhnout. Takže abych to shrnula: Veškeré společné náklady spolupracujích manželů by měly znít na IČO osoby, pro kterou se spolupráce vykonává? Děkuji a omluvte mé mezery.
>>>>Pokud jste jako spolupracující osoba, pak i vašem někdo?
>>>výdaje jsou daňově uznatelnými. Před správcem daně
>>>budete
>>>prokazovat, zda jde o nutný výdaj na dosažení,
>>>zajištění a udržení zdanitelných příjmů.
>>
>>Myslím, že se jedná jen o Váš výdaj, pokud zní
>>faktura
>>na vaše jméno. Zaplacené pojistné za spolupracující
>>osobu se také nezahrnuje do společného účetnictví,
>>ale
>>snižuje základ daně pouze spolupracující osobě.
>>Rozhodně si manžel z této faktury nemůže uplatnit
>>DPH, pokud
>>je plátce. V zákoně se mluví o rozdělení příjmů a
>>výdajů OSVČ na spolupracující osobu, ne naopak.
>Po přečtení těchto dvou odpovědí mám stejný pocit,
>jako na začátku. Přesto děkuji za snahu. Taky se spíše
>přikláním k názoru, že je třeba ten telefon přepsat na
>manžela - hlavně kvůli DPH, ale pokud by to bylo možné,
>chtěla jsem se těmto komplikacím vyhnout. Takže abych
>to shrnula: Veškeré společné náklady spolupracujích
>manželů by měly znít na IČO osoby, pro kterou se
>spolupráce vykonává? Děkuji a omluvte mé mezery.
O DPH nebyla řeč. Jistě nelze uplatnit, pokud není řádný DD.
Příklad: manželka pojede na pracovní cestu vyřizovat objednávky. Na cestě bude 2 dny. Bude hradit ubytování, které bude na její jméno. Jistě si uplatníte ve výdajích. Stejně tak má nárok na diety.
Manželka koupí počítač, ale manžel jej vloží do OM a uplatní výdaj jako daňový (neuplatní DPH).
Pokud má tedy mobilní telefon na své jméno a používá ho k podnikání, pak lze uplatnit jako výdaj. Předpokládám, že mají SJM.
Takto bych postupoval já. Pokud ale máte pochybnosti, stačí zavolat na operátora mobilní sítě a požadovat změnu fakturační adresy.
*** Nejsem v zásadě proti ale byla bych dost opatrná, protože tohle není tak jednoznačné. Pracovní cesty u spolupracujících ano - to umožňuje přímo §24/2/k. Vložit majetek do obchdního ano - ale jen pokud je spolupracujícím druhý z manželů - při spolupráci jiného nemůžete jeho majetek vložit do OM. Další konkrétní výdaje spolupracujících osob nejsou v zákoně uvedeny. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
6. 7. 2006 12:24
Ještě jednou prosím všechny zasvěcené o radu: Začala jsem k 1.7. spolupracovat s manželem. Všechny úřady jsem už oběhala, zdá se být všechno jednoduché. Přece jen jsem narazila na jednu otázku.
Mám mobilní telefon, který bychom samozřejmě chtěli začít uplatňovat v nákladech. A nyní nevím, jestli mám ten telefon nechat přepsat na manžela, aby faktury zněly na jeho IČO, nebo stačí, že je tam jen mé jméno a tím pádem si to můžeme nákladovat jako společný výdaj v rámci účetnictví manžela. Poradí mi prosím někdo?