Spolupracující osoba-výdaje

• (neregistrovaný)

6. 7. 2006 12:24

Ještě jednou prosím všechny zasvěcené o radu: Začala jsem k 1.7. spolupracovat s manželem. Všechny úřady jsem už oběhala, zdá se být všechno jednoduché. Přece jen jsem narazila na jednu otázku.
    Mám mobilní telefon, který bychom samozřejmě chtěli začít uplatňovat v nákladech. A nyní nevím, jestli mám ten telefon nechat přepsat na manžela, aby faktury zněly na jeho IČO, nebo stačí, že je tam jen mé jméno a tím pádem si to můžeme nákladovat jako společný výdaj v rámci účetnictví manžela. Poradí mi prosím někdo?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 7. 2006 13:33

Anonym. (neregistrovaný)

Re: Spolupracující osoba-výdaje
      Pokud jste jako spolupracující osoba, pak i vaše výdaje jsou daňově uznatelnými. Před správcem daně budete prokazovat, zda jde o nutný výdaj na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů.

• 6. 7. 2006 13:41

V* (neregistrovaný)

Myslím, že se jedná jen o Váš výdaj, pokud zní faktura na vaše jméno. Zaplacené pojistné za spolupracující osobu se také nezahrnuje do společného účetnictví, ale snižuje základ daně pouze spolupracující osobě. Rozhodně si manžel z této faktury nemůže uplatnit DPH, pokud je plátce. V zákoně se mluví o rozdělení příjmů a výdajů OSVČ na spolupracující osobu, ne naopak.

• 6. 7. 2006 14:32

Jarka (neregistrovaný)

Po přečtení těchto dvou odpovědí mám stejný pocit, jako na začátku. Přesto děkuji za snahu. Taky se spíše přikláním k názoru, že je třeba ten telefon přepsat na manžela - hlavně kvůli DPH, ale pokud by to bylo možné, chtěla jsem se těmto komplikacím vyhnout. Takže abych to shrnula: Veškeré společné náklady spolupracujích manželů by měly znít na IČO osoby, pro kterou se spolupráce vykonává? Děkuji a omluvte mé mezery.

• 6. 7. 2006 17:24

Anonym. (neregistrovaný)

>>>>Pokud jste jako spolupracující osoba, pak i vašem někdo?

>>>výdaje jsou daňově uznatelnými. Před správcem daně
      >>>budete
      >>>prokazovat, zda jde o nutný výdaj na dosažení,
      >>>zajištění a udržení zdanitelných příjmů.
      >>
      >>Myslím, že se jedná jen o Váš výdaj, pokud zní
      >>faktura
      >>na vaše jméno. Zaplacené pojistné za spolupracující
      >>osobu se také nezahrnuje do společného účetnictví,
      >>ale
      >>snižuje základ daně pouze spolupracující osobě.
      >>Rozhodně si manžel z této faktury nemůže uplatnit
      >>DPH, pokud
      >>je plátce. V zákoně se mluví o rozdělení příjmů a
      >>výdajů OSVČ na spolupracující osobu, ne naopak.
      >Po přečtení těchto dvou odpovědí mám stejný pocit,
      >jako na začátku. Přesto děkuji za snahu. Taky se spíše
      >přikláním k názoru, že je třeba ten telefon přepsat na
      >manžela - hlavně kvůli DPH, ale pokud by to bylo možné,
      >chtěla jsem se těmto komplikacím vyhnout. Takže abych
      >to shrnula: Veškeré společné náklady spolupracujích
      >manželů by měly znít na IČO osoby, pro kterou se
      >spolupráce vykonává? Děkuji a omluvte mé mezery.
      O DPH nebyla řeč. Jistě nelze uplatnit, pokud není řádný DD.
      Příklad: manželka pojede na pracovní cestu vyřizovat objednávky. Na cestě bude 2 dny. Bude hradit ubytování, které bude na její jméno. Jistě si uplatníte ve výdajích. Stejně tak má nárok na diety.
      Manželka koupí počítač, ale manžel jej vloží do OM a uplatní výdaj jako daňový (neuplatní DPH).
      Pokud má tedy mobilní telefon na své jméno a používá ho k podnikání, pak lze uplatnit jako výdaj. Předpokládám, že mají SJM.
      Takto bych postupoval já. Pokud ale máte pochybnosti, stačí zavolat na operátora mobilní sítě a požadovat změnu fakturační adresy.

• 6. 7. 2006 19:30

bdm (neregistrovaný)

*** Nejsem v zásadě proti ale byla bych dost opatrná, protože tohle není tak jednoznačné. Pracovní cesty u spolupracujících ano - to umožňuje přímo §24/2/k. Vložit majetek do obchdního ano - ale jen pokud je spolupracujícím druhý z manželů - při spolupráci jiného nemůžete jeho majetek vložit do OM. Další konkrétní výdaje spolupracujících osob nejsou v zákoně uvedeny. ***

• 6. 7. 2006 19:17

taky Lenka (neregistrovaný)

Zaplacené pojistné za spolupracující osobu se může i zahrnout do výdajů té osoby, která rozděluje výdaje a příjmy.

• 6. 7. 2006 20:14

Jarka (neregistrovaný)

Děkuji všem!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).