Re: Jakou smlouvu?
Nejvýhodnější bude dohoda o provedení práce. Sepíšete dohodu, že vykonáte ten a ten úkol, předpokládané hodiny k jeho vykonání budou činit tolik a tolik (musíte uvést maximálně 100) a odměna bude x Kč. Z dohody o provedení práce se neodvádí pojistné, pouze daň. Podepište daňové prohlášení (růžový dvojlist, předloží Vám ho ve mzdové účtárně). Odměnu pak budete mít daněnou dle tabulek (tj. do 10100 = 12%, pak 19% atd.). Pokud pobíráte starobní důchod už od předešlého roku nebo ještě déle, nebudete mít slevu z daně. Pokud pobíráte st. důchod od 2.1.06 nebo později, budete mít slevu 600 Kč.
Pravda, to mě nenapadlo. Těch 20000 je za rok, takže nesmíte k tomu mít nějaký další příjem, se kterým byste těch 20000 překročila, např. nájem z domu, z polí...
*** Vždy je podstatné, o jakou formu práce se jedná. Pokud její druh spadne pod závislou činnost, nepomůže Vám, že smlouvu uzavřete podle obč. nebo obch. práva. Odvod daně popř. soc. a zdr. se neodvíjí od toho, jak smlouvu nazvete ale jaký je její skutečný druh ***
Upřímně řečeno tomu nerozumím,nikdy jsem se s tím nesetkal,tak např.pořádáme jednorázově koncert a najmu si k tomu pořadatele,k zajištění úklidu,ostrahy a pod.mohu s nimi uzavřít příkazní smlouvu s jednorázovou odměnou např.1600 Kč.a dále nic dalšího neplatit jako srážkovou daň,SP a ZP?Pro úplnost uvádím,že jsem dnes byl na FÚ a při dotazu na tuto smlouvu,kroutili hlavami a nic mi neřekli.
Díky moc za odpověď.
*** Můžu poradit jen to, jsem tady psala výše. Pročtěte si pokyn D-285. Je to pokyn, jak se má správce daně dívat a hodnotit závislou činnost. Když se jím budete řídit a vyvarujete se těch znaků, které jsou směrodatné pro závislou činnost, nedostanete se do střetu s FÚ. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 7. 2006 20:07
Jsem duchodkyne a pro jednu firmu mam po vzajemne dohode zajistit urcity druh prace, kterou mohu zajistit z domova, protoze se jedna o cinnost administrativniho charakteru - jednorazovou akci. Jakou smlouvu nebo dohodu ma se mnou podniaktel uzavrit? Dekuji za odpoved.