Re: živnost volná
volna zivnost je tzn. ohlasovaci, takze ji jen ohlasite na Zivn. urade a po vydani ZL muzete zacit podnikat - musite se prihlasit na FU, socialce i zdravotce (Zivn. urad by vas mel tusim prihlasit na FU, ale na to bych nespolehala). Zivnost muzete kdykoli prerusit nebo ukoncit - opet pouze ohlasenim na Zivn. urad.
Pokud budete nadale zamestnana, pravdepodobne se stanete OSVC vedlejsi (PP bude hlavni) - to se posuzuje dle prijmu ze zamestnani. Pojisteni se nevyhnete, ale po dolozeni prijmu nebudete muset platit min. zalohy. Budete platit pouze z vydelku.
Zadejte si zde od vyhledavaciho panelu "OSVC vedlejsi" - vyjednou vam diskuze, kde se dozvite vice.
>>Zdravím :o) chtěla bych vědět, co mě čeká, až si
>>založím živnost. Za jakých podmínek jí mohu případně
>>zrušit
>>a zda stačí vést příjmy a výdaje jako podklady pro
>>daňové přiznání ?! Nadále budu zaměstnancem, tak
>>předpokládám že SP a SZ stále platí zaměstnanec a mě
>>se to
>>netýká :o) Děkuji !
>***
>volna zivnost je tzn. ohlasovaci, takze ji jen
>ohlasite na Zivn. urade a po vydani ZL muzete zacit podnikat
>- musite se prihlasit na FU, socialce i zdravotce
>(Zivn. urad by vas mel tusim prihlasit na FU, ale na to
>bych nespolehala). Zivnost muzete kdykoli prerusit nebo
>ukoncit - opet pouze ohlasenim na Zivn. urad.
>Pokud budete nadale zamestnana, pravdepodobne se
>stanete OSVC vedlejsi (PP bude hlavni) - to se posuzuje dle
>prijmu ze zamestnani. Pojisteni se nevyhnete, ale po
>dolozeni prijmu nebudete muset platit min. zalohy.
>Budete platit pouze z vydelku.
a kde mi prosím ten odstaveček druhý řeknou? Jako zaměstnanec mám 8.000,- hrubého... Pojištění mi "někdo" vypočítá a to platím měsíčně? asi se ptám blbě :o( ale nevím, neznám... To že budu platit z výdělku = z daňového přiznání ?
>Zadejte si zde od vyhledavaciho panelu "OSVC vedlejsi"
>- vyjednou vam diskuze, kde se dozvite vice.
co se tyce socialky, doporucuji precist:
http://www.cssz.cz/osvc/pojisteni_osvc.asp#clanek1
Mam pocit, ze jestli budete platit pojisteji (prekrocite danou hranici) se posuzuje az zpetne - dle prijmu z podnikani.
Pri zahajeni se asi doklada pracovni smlouva, nebo potvrzeni o prijmech ze zamestnani... to nevim presne... jak rikam, prectete si starsi diskuze...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 7. 2006 10:34
Zdravím :o) chtěla bych vědět, co mě čeká, až si založím živnost. Za jakých podmínek jí mohu případně zrušit a zda stačí vést příjmy a výdaje jako podklady pro daňové přiznání ?! Nadále budu zaměstnancem, tak předpokládám že SP a SZ stále platí zaměstnanec a mě se to netýká :o) Děkuji !