Re: svátek a DPČ
Mezitím jsem našel odpověď na sagitu., kde se píše, že nemá nárok na příplatek.
Mám ještě jeden problém týkající se DPČ. Zaměstnanec na DPČ - 18 hod. týdně - prvních 14 dní v červenci pro něho nemám práci (byla uzavřena provozovna) - jak se s tím mám vyrovnat? Musím mu dát náhradu mzdy? Nebo dostane pouze mzdu za odpracované hodiny. Tak mě napadlo, že je možná špatně pracovní smlouva. Má stanoveno 18 hodin týdně, hrubá měsíční mzda 5050 Kč. Prosím vyjádřete se někdo. Díky
Dohoda o pracovní činnosti není pracovní poměr, nevztahují se na ni §, které se vztahují k pracovním poměrům. DOPČ má tu výhodu, že pracovník pracuje dle potřeb zaměstnavatele a když není práce, tak je prostě doma a zaměstnavatel není povinen mu hradit ušlou mzdu jako při prostojích u pracovních poměrů. Některý měsíc je víc práce, tak může odpracovat třeba 160 h a další měsíc práce není a neodpracuje nic...U DOPČ je vhodnější odměna hodinová než měsíční.
jEN TAKOVÁ OPRAVA DOHODA O PRACOVNÍ ČINNOSTI SE SMÍ VYUŽÍVAT JEN V NEČEKANÝCH PŘÍPADECH A HLAVNĚ MAX ODPRACOVANÁ DOBA JE 1/2 PRACOVNÍ DOBY, T.J. 4 HOD.DENNĚ, 20 TÝDNĚ ATD.
Paní Jiřko děkuji, vy mě vždy zklidníte. Mám ve zvyku pročítat různé příspěvky a pak si to nedokážu v hlavě správně srovnat. Ještě jednou díky. S tou hodinovou mzdou máte pravdu, ale bohužel jsem to v začátcích nějak nezvládl a všichni mí zaměstnanci mají měsíční mzdu. Mám s tím docela problémy, které jsem předem netušil. Nevím jak to napravit. Předělat smlouvy? A s jakou platností? Jak to event. zdůvodním při kontrole? Moc se mi do toho nechce. Nešlo by udělat dodatek smlouvy s platností třeba od 1.8. kde by byla změna měsíční mzdy na hodinovou?
Nevýhodné je to, že jste mzdu uvedl v pracovní smlouvě. To totiž není povinná náležitost smlouvy, stačí vystavit mzdový výměr. Pokud už je něco smluveno v pracovní smlouvě, lze to změnit pouze za souhlasu obou stran. Takže pokud se se zaměstnanci dohodnete, pak změnu provést dodatkem jak píšete. Cokoli smluveného budete měnit, vždy dodatkem.
Ale Jano, protože každý z nás se do těch § někdy tak zamotá, že už si není jistý ničím. Je to skutečně tak, že ZP stanovuje podmínky, za kterých je možné smluvit DOPČ. A ta podmínka je taková, že je možné ji smluvit, jestliže počet hodin nepřesáhne v průměru za sjednané období, nejdéle za rok, polovinu týdenní pracovní doby. Tj. průměrně maximálně 20 h. To je jen podmínka pro sjednání, kterou je nutno dodržet. Dále ovšem existují další příkazy a nařízení (o přesčasových příplatcích, o placení svátků, prostojů, dovolené apod.) a Jarda si nebyl jistý, zda to platí i pro DOPČ. Jak jsem psala, neplatí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 7. 2006 9:10
Hezký den, asi už blbnu. Teď mě tak napadlo jest-li zaměstnanci, kteří jsou zaměstnání na DPČ - např. uklizečka, která chodí uklízet každý den na 2 hodiny - sobota, neděle i svátek má nárok na příplatek za svátek. Prosím uklidněte mě. Díky