Půjčka v bance firmě s.r.o.

• (neregistrovaný)

12. 7. 2006 14:42

dobrý den,
    chtěla bych Vás poprosit o radu, jak zaúčtovat.
    Jsme s.r.o. a půjčili jsme si v bance nějaké peníze. Banka nám založila dva účty - obyč a úvěrový
    na úvěrovém účtu je pohyb: mínus částka půjčky v Kč
    na obyč: plus částka půjčky v Kč a následně mínus různé úhrady faktur.
    Dále na úvěrový účet probíhají splátky z jiného obyč účtu, ale nevím kolik Kč ze splátky je úrok a kolik splátka úvěru (mám si zažádat u banky rozpis?)
    Můžete mi poradit jak to zaúčtovat?
    Nemám žádný rozpis z banky,napadlo mě, neměly by být předpisy splátek a úroků v závazcích nebo interních dokladech?
    děkuji

myslela jsem že by mělo být na úvěrovém účtu 461/221 ale je to asi nesmysl, protože tam nějak musím dostat 261... jsem z toho jelen.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 7. 2006 15:18

Ivča (neregistrovaný)

Re: Půjčka v bance firmě s.r.o.
      Účtování:
      poskytnutí úvěru 261/461
      převod půjčky na účet 221.1/261
      úhrada faktur je jasná 321/221.1

úhrada z jiného účtu 461/261
      261/221.2

V naprosté většině případů dostáváte jednou za čas výpis z úvěru a tam máte uveden připsaný úrok. Ještě jsem se nesetkala s tím, že byste rovnou hradila úrok, aniž by Vám ho připsali na úvěr, někdy se připisuje nebo se vlastně odečítá z běžného účtu. Záleží, co máte ve smlouvě, kdy se bude úrok připisovat a na jaký účet, kdy budou splátky a podle toho to poznáte. Pokud by to bylo skutečně tak, že by úhrada z druhého účtu hradila již i úrok, tak samozřejmě banka musí dát rozpis.

Předpisy splátek a úroků mít v závazkách vůbec nemusíte, klidně 562/221 popř. 562/461. Jen ke konci roku musí být zaúčtovaná případná dohadná položka na úroky.

• 13. 7. 2006 8:13

babuska (neregistrovaný)

Chápu to tedy dobře, že úvěrový účet je 461 a ne 221?
      Na úvěrovém účtu není přípis úvěru ale rovnou jeho převod na další účet. Proto jsem vypisovala sem přibližně ty pohyby, protože tam podle mě chybí ten první - přípis úvěru, i to je důvod proč jsem tak zmatená.

• 13. 7. 2006 8:43

Ivča (neregistrovaný)

Ano, o úvěru účtujete na tý 461. Ten přípis úvěru je ten první zápis, kde zaúčtujete, že vám vznikl nějaký úvěr přes peníze na cestě, protože dvě banky proti sobě účtovat nemůžete 221/461. A vznik úvěru se vlastně rovná převod peněz na účet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).