Re: Jak se započítává doba studia do důc
Doba studia se započítává do doby pojištění jako tzv. náhradní doba, není to však úplně celá doba ( tuším,že bylo snženo z 90 % na 80 %- podívejte se na www.cssz.cz). Doba podnikání Vám bude započtena pokud Vám z něho vznikne povinnost platit sociální pojištění( výše příjmů - viz tamtéž) . Nevznikne-li Vám povinnost, můžete se dobrovolně přihlásit k placení soc.pojištění ( platí si málokdo :)
Každá doba pojištění se Vám pak počítá pro odpracování povinných roků pro nárok na důchod ( nejen do starobního, ale i do ID).
Nezáleží na tom, zda máte variantu studium plus podnikání, každá
činnost se posuzuje samostatně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kterými nezdanitelnými částkami si můžete snížit základ daně za rok 2025?
Finanční správa opět vyjede do obcí a pomůže s vyplněním přiznání. Kam všude přijede?
Začínající podnikatel: Základní pojmy z účetnictví
OSVČ senioři letos prvně v přehledech uplatní slevu na pojistném. Víme, jak na to
Chování na pracáku má svá pravidla. Porušit je ale může i úřad sám
Zaměstnanci mají poslední šanci vyhnout se daňovému přiznání
13. 7. 2006 8:48
Dobrý den,
jsem student a zároveň na vedlejší činnost podnikám. Jednu školu jsem teď úspěšně dokončil a teď zvažuji, jestli se zapsat ještě na další.
Buď budu ještě několik let studovat a na vedlejší činnost podnikat, nebo studovat nebudu a budu podnikat na hlavní činnost.
Je v těchto dvou variantách nějaký rozdíl co se týče věku odchodu do důchodu nebo jeho výše?
Nevím totiž, jestli se studium + vedlejší podnikatelská činnost počítá do odpracovaných let.
Je mi 23 let, na VŠ jsem odstudoval 5 let. Teď se hodlám zapsat na další prezenční studium, které však pravděpodobně nedostuduji, ale zajímalo by mě.
Díky moc
Honza