Jak se započítává doba studia do důchodu

• (neregistrovaný)

13. 7. 2006 8:48

Dobrý den,

jsem student a zároveň na vedlejší činnost podnikám. Jednu školu jsem teď úspěšně dokončil a teď zvažuji, jestli se zapsat ještě na další.

Buď budu ještě několik let studovat a na vedlejší činnost podnikat, nebo studovat nebudu a budu podnikat na hlavní činnost.

Je v těchto dvou variantách nějaký rozdíl co se týče věku odchodu do důchodu nebo jeho výše?

Nevím totiž, jestli se studium + vedlejší podnikatelská činnost počítá do odpracovaných let.

Je mi 23 let, na VŠ jsem odstudoval 5 let. Teď se hodlám zapsat na další prezenční studium, které však pravděpodobně nedostuduji, ale zajímalo by mě.

Díky moc
    Honza

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 7. 2006 16:43

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Jak se započítává doba studia do důc
      Doba studia se započítává do doby pojištění jako tzv. náhradní doba, není to však úplně celá doba ( tuším,že bylo snženo z 90 % na 80 %- podívejte se na www.cssz.cz). Doba podnikání Vám bude započtena pokud Vám z něho vznikne povinnost platit sociální pojištění( výše příjmů - viz tamtéž) . Nevznikne-li Vám povinnost, můžete se dobrovolně přihlásit k placení soc.pojištění ( platí si málokdo :)
      Každá doba pojištění se Vám pak počítá pro odpracování povinných roků pro nárok na důchod ( nejen do starobního, ale i do ID).
      Nezáleží na tom, zda máte variantu studium plus podnikání, každá
      činnost se posuzuje samostatně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).