Re: Dovolená - prosím moc ...
pokud odpracuji 60 dnu (je predpoklad, ze odpracuji 60 dnu), tak maji narok na pomernou cast za kazdy odpracovny mesic; pokud neodpracuji, tak za kazdych 22 dni maji narok na 1/12 celorocniho naroku.... dovolenou mohou cerpat i pred vznikem naroku na ni, pokud lze predpokladat, ze jim behem PP narok na tuto dovolenou vznikne (samozrejme dovolenou musi povolit zam-tel)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 7. 2006 9:00
Dobrý den.
Jedná se o dva zaměstnance, jeden nastoupil do zaměstnání 4. 4. 2006 a druhý 10. 5. 2006. Oba mají smlouvu na dobu určitou - do konce litopadu.
Na jaký druh dovolené mají nárok?
a) na dovolenou za kalendářní rok nebo na její poměrnou část, nebo
b) na dovolenou za odpracované dny
A kdy si vlastně zaměstnanci můžou začít čerpat dovolenou (když nastupují během roku) a v jaké výši? Zrovna tyto zaměstnanci mají totiž stále "nějaké důležité zařizování" a já nevím, zda si na ně můžou vzít dovolenou, nebo mám dát raději neplacené volno. Kdysi při kontrole z ÚP totiž paní poukazovala na to, že neplacené volno by se mělo dávat až po vyčerpání dovolené.
Věci okolo dovolené v zákoníku práce jsem viděla, ale nějak mi to není moc jasné, proto se ptám zde, jak to dělají v jiných firmách.
Děkuji moc všem.