Re: Hypoteční úvěr-ručení
pokud nesouhlasíte, nic nepodepisujte, protože to budou i vaše dluhy, zkuste u notáře rozdělit SJM, předejte spoustě problémů
Re: Hypoteční úvěr-ručení
Do SJM patří jak majetek, tak závazky (dluhy), a to závazky přijaté oběma manželi nebo i jen jedním z nich. Do SJM nepažtří závazky, přijaté jen jedním z manželů bez vědomí druhého a převyšující běžné majetkové poměry manželů. Pokud si notářským zápisem SJM nezúžíte, bude "také Váš" (t.j. do Vašeho SJM patřit) jak původní dluh "manžela", tak i dluh manželem připravovaný u KB. Banka by měla chtít, abyste úvěrovou smlouvu podepsali oba, ale i když ji nepodepíšete, dluh z ní je v SJM (viz výše). Připravovaný dluh může být zajištěn manželovou (zděděnou) polovinou domu. Důchod se dá postihnout exekucí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 7. 2006 12:59
Prosím, zda někdo neví, jak probíhá-nebo jaký má dopad hypoteční úvěr na druhého z manželů.
Manžel k uhrazení svých dluhů si chce vzít u KB hypoteční úvěr s tím, že bude ručit svoji polovinou domu,který zdědil po rodičích.
Po mě chce doložit můj příjem ze zaměstnání s tím, že já ničím ručit nebudu, že je to jen JEHO DLUH.Domnívám se,že pokud jsme manželé tak tento dluh by byl i mým dluhem.
Donesl tiskopis Potvrzení o výši pracovního příjmu,na kterém je :
Žadatel o úvěr - jako manžel já bych byla jako ručitel?
Tak si říkám, že když bude ručit domem na co ještě můj příjem, a KB nebude chtít také nějaký podpis ode mne jako ručitelky?
Prosím kdo má s tímto zkušenost,ať prosím poradí na co si dát pozor.Tento rok mám jít do důchodu a zadlužit se do smrti mě celkem děsí.
Děkuji předem za jakoukoliv radu
S pozdravem