Re: pronájem nemovitosti s dph
1. asi jsem to špatně napsala - nemyslela jsem samozřejmě pronájem s 5% dph. Myslela jsem situaci, kdy byla nemovitost subjektem A prodána subjektu B s 5ti% dph (bydlení) a subjekt B ji chce pronajmou subjektu C a v nájmu uplatňovat daň (19%) - tj. pronájem plátci za účelem uskutečňování ekonomických činností.
2. Děkuji moc!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 7. 2006 11:02
Ahojky,
ráda bych se zeptala na následující: Firma pronajímá nemovitost jiné firmě k podnikání a uplatňuje tedy dph na výstupu - dobrovolně.
1. je nějaký problém pokud byla nemovitost původně prodána s 5tiprocentní dph - tj. za účelem bydlení?
zákon mluví o možnosti uplatňovat u nájmu daň pokud je pronajato plátci k uskutečňování jeho ekonomických činností - je možné nějaké využití, které by splňovalo jak podmínku 5tiprocentní dph, tak možnosti uplaňovat dph u pronájmu? Celkem nás nezajímá jak si to pak daňově vyřeší firma (plátce dph), která si to pronajme - to už je její daňový problém. zajímá nás to hlavně u pronajímatele.
2. jak se řeší skutečnost, že napřed splníme podmínku možnosti uplatňovat dph u pronájmu a tedy nárokujeme dph z koupené nemovitosti (tj. té kterou potom pronajímáme) a např. po dvou letech se nám změní nájemce (na neplátce dph) a my už dph na výstupu uplatňovat nemůžeme??? To se pak to prve nárokované dph z koupené nemovitosti nějak zpětně vrací? Ze zůstatkové ceny? Nebo jak se to řeší???
Díky moc všem za odpověď.