Re: pronájem nemovitosti s dph
1. asi jsem to špatně napsala - nemyslela jsem samozřejmě pronájem s 5% dph. Myslela jsem situaci, kdy byla nemovitost subjektem A prodána subjektu B s 5ti% dph (bydlení) a subjekt B ji chce pronajmou subjektu C a v nájmu uplatňovat daň (19%) - tj. pronájem plátci za účelem uskutečňování ekonomických činností.
2. Děkuji moc!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
18. 7. 2006 11:02
Ahojky,
ráda bych se zeptala na následující: Firma pronajímá nemovitost jiné firmě k podnikání a uplatňuje tedy dph na výstupu - dobrovolně.
1. je nějaký problém pokud byla nemovitost původně prodána s 5tiprocentní dph - tj. za účelem bydlení?
zákon mluví o možnosti uplatňovat u nájmu daň pokud je pronajato plátci k uskutečňování jeho ekonomických činností - je možné nějaké využití, které by splňovalo jak podmínku 5tiprocentní dph, tak možnosti uplaňovat dph u pronájmu? Celkem nás nezajímá jak si to pak daňově vyřeší firma (plátce dph), která si to pronajme - to už je její daňový problém. zajímá nás to hlavně u pronajímatele.
2. jak se řeší skutečnost, že napřed splníme podmínku možnosti uplatňovat dph u pronájmu a tedy nárokujeme dph z koupené nemovitosti (tj. té kterou potom pronajímáme) a např. po dvou letech se nám změní nájemce (na neplátce dph) a my už dph na výstupu uplatňovat nemůžeme??? To se pak to prve nárokované dph z koupené nemovitosti nějak zpětně vrací? Ze zůstatkové ceny? Nebo jak se to řeší???
Díky moc všem za odpověď.