Prodej nemovitosti - jaké náklady

• (neregistrovaný)

18. 7. 2006 11:11

Ahojky,

mám takový problém. Nepodnikatel prodává nemovitost. Nemá tam trvalé bydliště , takže asi platí podmínka 5ti let. Kdyžtak mě prosím opravte, protože zákon mluví jenom o bydlišti a ten člověk tam sice bydlel, ale trvalý pobyt měl jinde. Platí tedy 2 nebo 5 let? Já myslím že 5.

A dále : Jaké náklady může uplatnit při výpočtu daňové povinnosti z prodeje té nemovitosti?

Předpokládám, že původní kupní cenu, zaplacenou daň z převodu nemovitostí. A co dále? Hodně do toho domu investoval. Může i náklady na rekonstrukce a opravy? údržbu? Předpokládám, že údržbu asi ne, ale zhodnocující rekonstrukce možná ano? Jak je to prosím ???

Předem díky moc všem za radu!!!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 7. 2006 11:45

bdm (neregistrovaný)

Re: prodej nemovitosti - jaké náklady
      *** Bydliště neznamená nutně trvalý pobyt. Takže pokud se jedná o rodinný dům, pak stačí bydliště a ty dva roky. "Bydlištěm na území České republiky se pro účely tohoto zákona rozumí místo, kde má poplatník stálý byt za okolností, z nichž lze usuzovat na jeho úmysl trvale se v tomto bytě zdržovat." ***

• 18. 7. 2006 12:17

Monika (neregistrovaný)

díky moc!!! ale přece jenom není potřeba to bydliště nějak prokázat??? jak???

• 18. 7. 2006 12:25

1234 (neregistrovaný)

MF zastává názor, že stálým bytem se rozumí byt, který je poplatníkovi kdykoliv k dispozici, ať již vlastní či pronajatý. Úmysl poplatníka trvale se zdržovat se posuzuje vzhledem k okolnostem jeho osobního a rodinného stavu.
      FÚ si může ověřit "bydliště" např. tím, kam byla doručována pošta, kam se zasílaly státní dávky(pokud jdou složenkou), jakou adresu máte za tu dobu u zaměstnavatele, na neschopenkách, lze si ověřit u sousedů atd.
      Takže bych se vůbec nebál, pokud bych OPRAVDU bydlel v nemovitosti 2 roky ji poté nedanit.

• 18. 7. 2006 12:53

Monika (neregistrovaný)

díky!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).