Re: Daňová evidence a DPH
V DE musíte bohužel veškeré úhrady faktur až již výdaj-dodavatelských, nebo příjem-odběratelských, uvádět v deníku celkem /výdaj-příjem banka či pokladna/, dále
základ daně /zdanitelný výdaj-příjem v členění o jaký
výdaj či příjem se jedná/, a DPH, tak aby v deníku byl
ve zdanitelných příjmech či výdajích jen základ daně.
Z knihy faktur došlých i odeslaných pak sestavujete
přiznání k DPH event. ještě k tomu případné drobné nákupy či tržby za hotové přes pokladnu.
>>Prosím o radu. Vedu daňovou evidenci a jsem plátcem
>>DPH. Přijaté i vydané faktury a následně zaplacené
>>eviduji v knize faktur s DPH. Jak v daňové evidenci
>>účtovat bankovní výpisy s DPH nebo zadávat převody na
>>jiný
>>účet (platby faktur) s částkou jaká je na výpisu? A
>>taktéž pokladní doklady o zaplacení faktur v
>>pokladním
>>deníku? Část faktur platím přes účet část hotově.
>>
>>Děkuji moc za vysvětlení.
>V DE musíte bohužel veškeré úhrady faktur až již
>výdaj-dodavatelských, nebo příjem-odběratelských, uvádět v
>deníku celkem /výdaj-příjem banka či pokladna/, dále
>základ daně /zdanitelný výdaj-příjem v členění o jaký
>výdaj či příjem se jedná/, a DPH, tak aby v deníku byl
>
>ve zdanitelných příjmech či výdajích jen základ
>daně.
>Z knihy faktur došlých i odeslaných pak sestavujete
Ještě se připjím taky,jak zaúčtovat vzájemný zápočet do peněžního deníku,když vlastně neproběhla platba přes banku ani přes pokladnu?
Děkuji
>přiznání k DPH event. ještě k tomu případné drobné
>nákupy či tržby za hotové přes pokladnu.
Zápočet se v deníku neúčtuje, protože jak správně uvádíte, neproběhla žádná platba, buď se v některých softwarech používá tzv. nepeněžní deník, nebo se operace zvyšující či snižující základ daně z příjmů uvádějí až v daňovém přiznání, tuším příloha 2, tabulka E ?
----------------------------------------------------------------
§ 7b Daňová evidence
(1) Daňová evidence zajišťuje zjištění základu daně z příjmů a obsahuje údaje o
a) příjmech a výdajích, v členění potřebném pro zjištění základu daně
... zápočet většinou obsahuje doklady (údaje) o příjmech a výdajích
potřebných pro zjištění základu daně z příjmů
V deníku se neúčtuje, ale v daňové evidenci se eviduje :-) Už kvůli zjištění obratu, ale v určitých případech to mění i hospodářský výsledek, např. když započtete plnění s různými sazbami DPH. Necpala bych to do žádné tabulky. Jana F.
Jedná se mi o to, zda rozepisovat do programu v DE do banky rozepisovat z bankovních účtů částky zaplacených a přijatých faktur tak, že částku z bankovného účtu tedy celou fakturu rozdělím na základ daně a DPH. To samé v pokladním deníku provádět s pokladním dokladem, na kterém je sloučeno více faktur. Takže rozepsat jednotlivé faktury a zadávat základ daně a DPH. Pochopila jsem to dobře?
Např. mám fakturu evidovanou v knize faktur a uvádím tam, že je zaplacená. Pak vystavím pokladní doklad na konečnou částu faktury a v pokladním deníku ji zaeviduji takto: základ daně zvlíšt, DPH, zvlášt. Totéž budu dělat v bance. Ano?i
To není otázka programu - každý jen trochu příčetný program rozdělí při zápisu úhrady faktury bankou do peněžního deníku (nebo chcete-li daňové evidence) částku na DPH a základ daně, nemusíte se o to vůbec starat. Do pokladny se zase přenáší částka celá.
Spíš se mi z vašeho dotazu zdá, že ten program neumíte správně ovládat - proč byste označovala fakturu jako uhrazenou a potom teprve vytvářela pokladní doklad? Uhraďte ji přece z deníku a doklad se vám vytvoří sám. Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 7. 2006 11:22
Prosím o radu. Vedu daňovou evidenci a jsem plátcem DPH. Přijaté i vydané faktury a následně zaplacené eviduji v knize faktur s DPH. Jak v daňové evidenci účtovat bankovní výpisy s DPH nebo zadávat převody na jiný účet (platby faktur) s částkou jaká je na výpisu? A taktéž pokladní doklady o zaplacení faktur v pokladním deníku? Část faktur platím přes účet část hotově.
Děkuji moc za vysvětlení.