Re: Prodej na úvěr
*** Ale, ale :-)) Kdo je momentálně vlastníkem PC? - společník. Čí je momentálně závazek z úvěru? - společníka. Takže takhle by to nešlo :-)) Nejdříve kupní smlouva mezi společníkem a společností (cena obvyklá) a jak si to pak uhradí, bude na nich. A pak teprve budete účtovat jako o normálním pořízení PC. ***
Podle mne PC koupila firma, ale zaplatil ho společník, tedy společník de facto firmě půjčil peníze. Takže PC 501/365, splácení půjčky společníkovi 365/221,211. Samozřejmě smluvně ošetřit tu půjčku,může být i bezúročná.
*** V tom případě bych účtovala tak, jak jste začala nákup 5xx/32x, závazek byl pak uhrazen tím, že ho společník vzal na sebe (k tomu nějakou dohodu) 32x/36x, a pak splácení společníkovi 36x/2xx. I když to taky není pravdivé, protože nesplácíte společníkovi ale úvěr - ale to by vadit nemělo ***
*** Ovšem, že by to vadilo. Nejen proto, že teď nevím, jak Vám pomoct těch 10% (a co to je? to naskočí úrokem?) dostat do nákladů ale navíc to budou nějaké peníze, které budete (navíc) hradit společníkovi - když to teď máme jako závazek vůči společníkovi. Jen tak plnit společníkovi se dá posoudit všelijak nebezpečně :-))) Když tak počkejte, jestli i někoho dalšího něco nenapadne - mně teď nic nenapadá ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 7. 2006 17:31
Společník koupil na s.r.o. PC, ale cena se splácí pomocí úvěru od ČS, který uzavřel společník jako FO. Pomožte mi vymyslet zaúčtování. Splácení zavedl z účtu s.r.o.
FA na PC 501/321
úhrada FA? 321/??? - na to není nikde doklad - jak se to řeší?
splátky z účtu 365/221
úhrada dluhu společníka do pokladny 211/365