Re: výpověď
Zaměstnancem jste do 30,9,, to znamená, že byste měla v této tříměsíční výpovědní době dále pracovat a budete pobírat mzdu.Odstupné obdržíte v poslední výplatě(za září) při skončení pr.poměru. Pokud byste se dohodli se zaměstnavatelem ( jedině písemně) o dřívějším skončení, dbejte na to, než podepíšete, aby závazek odstupného při skončení Vašeho p.poměru z organizačních důvodů(nadbytečnost) byl v případné Vaší dohodě uveden.Ne každá firma postupuje solidně. Ze zdrav.pojištění Vás odhlásí zaměstnavatel dnem skončení p.p. Nebudete-li mít nového zaměstnavatele, tak se přihlašte na ÚP a to neprodleně po skončení p.p. Tam Vás budou přesně informovat o dalším postupu.
Jako uchazeč o zaměstnání budete pojištěncem státu po celou dobu evidence, takže ZP ( ani SP) neplatíte. V případě nemoci jste chráněna tzv. ochrannou lhůtou, takže do 42 kal.dnů od skončení p.p. máte pak nárok na nemocenskou od býv.zaměstnavatele(pokud nevznikne jiný pojistný poměr).
co tím myslíte?ochrannou dobu nikde neuvádíte - ta plyne zaměstnancům po ukončení prac.poměru,činí 42 kal.dnů,pokud prac.poměr trval kratší dobu,OL se úměrně krátí.
Ochranná lhůta chrání zaměstnance v době po skončení zaměstnání, pokud není jinak zabezpečen ( prac.poměr zakládající účast na nem.pojištění, podnikání, hmotné zabezpečení z ÚP) omezeno 42 kal.dny,pokud pr.pom. trval kratší dobu,tak tuto dobu a u těhotných v době skončení pr.poměru trvá 6 měsíců.
u zaměstnance, který ukončil pracovní poměr, dosud neuzavřel nový, nevznikla mu tudíž účast na nemocenském pojištění a onemocní, pak nastupuje právě ochranná lhůta běžně 42 kal. dnů (v případě kratšího zaměstnání se OL pokracuje) a pokud v této době onemocní a za výše uvedených podmínek, pak uplatní nárok na výplatu nemocenských dávek u posledního zaměstnavatele, odevzdá zápočtový list, dávky mu jsou vyplaceny
nebudete proplácet,ani nemůžete,na zápočťák socka potvrdí dny nemoci a nemoc mu samozřejmě na základě vráceného ZL vyplatí ona - pokud stále hovoříme o nemoci v ochranné lhůtě-tehdy vrací ZL,pokud marodí za doby trvání prac.poměru,ZL mu vydáte až po ukončení nemoci.
>>>>>>>>A to je i v případě malých organizací ? tam by mě
>>>>>>>>měla
>>>>>>>>zajímat nemoc pouze kvůli zápočtovému listu ne ? Nebo
>>>>>>>>jsme povini uvádět ochran.dobu ještě někde jinde ?
>>>>>>>
>>>>>>>co tím myslíte?ochrannou dobu nikde neuvádíte - ta
>>>>>>>plyne zaměstnancům po ukončení prac.poměru,činí 42
>>>>>>>kal.dnů,pokud prac.poměr trval kratší dobu,OL se
>>>>>>>úměrně
>>>>>>>krátí.
>>>>>>************************
>>>>>>PP byl sjednán na dobu určitou do 31.5.06.
>>>>>>Zaměstnanec
>>>>>>přinesl 28.5. dokl.PN. Jsme malá organizace ...proto
>>>>>>si myslím, že musím PN odeslat na sociálku a po
>>>>>>ukončení PN, doplnit nemoc do ZL nebo ne ?
>>>>>
>>>>>ano, to určitě, ale to nemá s ochrannou lhůtou nic
>>>>>společného, to je nemoc za doby trvání pracovního
>>>>>poměru,
>>>>>musí vám vrátit zápočťák, nemocenskou předáte na
>>>>>socku, ta pak potvrdí dopsanou nemoc na ZL.
>>>>************************************
>>>>a k čemu tedy slouží OL ?
>>>u zaměstnance, který ukončil pracovní poměr, dosud
>>>neuzavřel nový, nevznikla mu tudíž účast na
>>>nemocenském
>>>pojištění a onemocní, pak nastupuje právě ochranná
>>>lhůta běžně 42 kal. dnů (v případě kratšího
>>>zaměstnání
>>>se
>>>OL pokracuje) a pokud v této době onemocní a za výše
>>>uvedených podmínek, pak uplatní nárok na výplatu
>>>nemocenských dávek u posledního zaměstnavatele,
>>>odevzdá
>>>zápočtový list, dávky mu jsou vyplaceny
>>**********************************
>>tak te´d tomu nerozumím ani já. Chcete tím říci, že
>>ikdyž jsme MO, tak po ukončení nemoci výše uvedeného
>>příkladu, budeme proplácet neschopenku ?
Nezlobte se Dano-jano, ale jste demagog.
>nebudete proplácet,ani nemůžete,na zápočťák socka
>potvrdí dny nemoci a nemoc mu samozřejmě na základě
>vráceného ZL vyplatí ona - pokud stále hovoříme o nemoci v
>ochranné lhůtě-tehdy vrací ZL,pokud marodí za doby
>trvání prac.poměru,ZL mu vydáte až po ukončení nemoci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 7. 2006 6:40
Prosím poraď te mi. Před nástupem na dovolenou, která mi začíná 21.7. jsem obdržela výpověď pro nadbytečnost, s tím, že jsem okamžitě musela odevzdat píchačku, na výpovědi je napsané, že do 30.9. jsem zaměstnanec a obdržím 5 měsíců odstupného. Co mám nyní dělat,kam se mám jít hlásit ohledně zdravotního a sociálního pojištění a kdy. Mohu po 30.9. být nemocná. Vůbec nemám žádné zkušenosti.