Neplacené volno a ZP

• (neregistrovaný)

25. 7. 2006 7:36

Matka dvou dětí do 7 let, z důvodu zajištění hlídání dětí v době prázdnin, žádá o 5 dní neplaceného volna.
    Celý měsíc neplaceného volna od 1. do 31. - odvod ZP z minimální mzdy, ale jak to bude u ní už si nejsem jistá, byly změny a neplacené volno mám po 6 letech, takže nevím.
    Předem děkuji všem za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 7. 2006 8:06

joke (neregistrovaný)

Re: Neplacené volno a ZP
      pokud 1 dítě do 7 let nebo 2 do 15 let, pečuje celodenně osobně a řádně,je zaměstnána, celý měsíc bez příjmu, je osobou za niž je plátcem pojistného stát, neplatí pojistné,zaměstnavatel provádí za zaměstnance oznámení u pojišťovny - počátek a ukončení platby státu pomocí kodů "L" a "T" (L začátek)

• 25. 7. 2006 8:16

joke (neregistrovaný)

pardon - nevšimla jsem si, že píšete 5 dnů nepl. volna,pak stát není plátcem pojistného, není ale stanoven minimální VZ, za dobu nepl.volna se pojistné neplatí, pojistné se platí z vyměř.základu, který se rovná dosaženému příjmu.

• 25. 7. 2006 8:20

ara (neregistrovaný)

Když pečuji celodenně, jak můžu být zaměstnána a ještě za práci nemít mzdu - tomu nerozumím.

Ještě jednou - matka dvou dětí do 7 let (4 + 6 let), je zaměstnána na 6-ti hodinový pracovní úvazek, takže příjem má, platí sociální, zdravotní, daně - stát za ní nic neplatí - odvádí ze svého příjmu, který je vyšší než minimální mzda.
      Chce pouze 5 dní neplaceného volna - jak se zdravotním pojištění - odvést za 5 dní pojištění?
      7 955.-:31x5 =1284 mzda
      1284x13,5% = 174Kč - odvést?
      Děkuji ještě jednou, snad už je to srozumitelné.

• 25. 7. 2006 8:38

joke (neregistrovaný)

váš dotaz byl srozumitelný, asi jsem nesrozumitelně odpověděla já - - může být zaměstnaná a nemusí mít příjem, to také výjimečně lze - např. zažádá o neplacené volno měsíc, dva právě z důvodu péče o děti (prázdniny,celodenní péče atd), pak není pojistné hrazeno. Pokud má příjem a v měsíci 5 dnů nepl. volna, pojistné odvedete ze mzdy, které v tom měsíci dosáhla, za dobu 5 dnů nepl.volna pojistné neodvádíte (jakoby nepl.volno nečerpala), odvádíte jen z dosažené mzdy. Už je to lepší ?

• 25. 7. 2006 9:57

ara (neregistrovaný)

Moc děkuji, také jsem tušila, že se nebude odvádět ZP pokud má příjem a pouze pár dní neplaceného volna.
      ještě jednou díky

• 25. 7. 2006 11:30

JiřinaH. (neregistrovaný)

ZP se nebude odvádět proto,že se jedná o ženu pečující(...viz shora podrobně uvedeno) ,která čerpá nepl. volno CELY měsíc.
      Je-li tato zaměstnaná, nemusí být u ní dodržen minim.vyměř.základ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).