Re: Ručení u ČMSS
Dobrý den,
nedávno jsem řešila obdobnou situaci a domnívám se, že Vám by v takovém případě opravdu zůstaly dluhy (pokud nebude splácet spoludlužník nebo spoluručitel - záleží na konkrétním případě) a od smlouvy nelze odstoupit. Ale mimo úvěrové smlouvy i vy sám ještě bude podepisovat svoji smlouvu o ručení a tam se vše dočtete!
M.
Re: Ručení u ČMSS
Nebude-li dluh splácet dlužník, obrátí se věřitel na ručitele. Z titulu ručitele máte nárok aby Vám dlužník vrátil co jste za něj na jeho dluh uhradil, na jeho nemovitost nemáte (ani v případě např. úmrtí dlužníka) přímý nárok. Můžete ale jeho dům od něj koupit (a započíst kupní cenu proti tomu co jste za něj uhradil), nebo se s ním soudit a v rámci exekuce pak nechat jeho dům prodat. Od ručitelského závazku nelze jednostranně odstoupit. Nebude-li dluh splácet dlužník ani ručitel a nebude-li uhrazen např. z prodeje zástavy, může být v krajním případě exekuován i Váš majetek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 7. 2006 8:06
Dobrý den chystám se stát se ručitelem pro poskytnutí úvěru na stavbu nemovitosti .. má být dokončena v listopadu tohoto roku a chci se zeptat asi takto.Ručitel odpovídá za neuspokojené dluhy dlužníka to mi je jasné... co mi ale hrozí v případě např. úmrtí majitele nemovitosti při mimořádné události př. autonehoda apod.. komu nabyde nemovitost ještě nedokončená ? Stanu se vlastníkem nebo jen budu splácet dluh věřiteli ?
A v případě že ČMSS udělí úvěr (poskytne) mohu od smlouvy kdykloiv jako ručitel odstoupit , nebo jsem vázán až do splacení všech pohledávek ? A hrozí mi exekuce v případě neschopnosti dlužníka splácet dluh věřiteli ? díky za odpoved ..