Re: nemocenské dávky a zaokrouhlování
účetní program, ve kterém pracuji automaticky zaokrouhluje.
>Zaměstnankyně si udělala pracovní úraz, týž den
obdržela od lékaře neschopenku. Než došlo k úrazu
odpracovala 5,25 hodin, nemocná tedy ten den byla zbytek
pracovní doby tedy 2,75 hodin = 0,35 dne. Za měsíc červen
byla tedy nemocná od 28.6. do 30.6. = 2,35 dne.
V dalším měsíci jsem do „dnů nepřítomnosti započítané
v minulém období“ uvedla zmiňovaný počet 2,35 dne.
Program však zaokrouhlil tuto částku dolů a to na 2 dny.
A v 1. pásmu mi uvedl na místo 0,65 dne celý 1 den.
Rozcházím se tedy s programem ve výpočtu a výslednou
částku mám o 39,-Kč nižší.
Šárko, nejsem si jistá, jestli rozumím tomu, co kam ve vašem programu zadáváte, rozhodně se ale pro výpočet denního vyměřovacího základu nepočítají žádné zlomky dne! Den, v němž zaměstnanec po část dne pracoval a část byl uznán práce neschopným, je dnem omluvené nepřítomnosti v práci a celý se odečítá od dnů v rozhodném období. Za červen tedy odečtěte 3 dny. Pozor ale na neplacené volno, pokud by bylo po část dne a za druhou část by náležel příjem - takový den se za omluvenou nepřítomnost nepovažuje! (§ 5 odst.1 vyhl. 143)
Zdravím!
Re: nemocenské dávky a zaokrouhlování
Zadejte si nejdříve k výplatě(výpočtu) celou dobu nescchopnosti a pak odečtete výši nemocenské, která připadá za 5,25 hod. z prvního dne (90%, 25%). Za tuto dobu mu náleží mzda a nemocenskou musíte snížit, jinak budete mít přeplatek. Neumí-li to Váš program, nezbývá, než ruční výpočet .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
25. 7. 2006 8:28
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat ohledně zaokrouhlování nemocenských dávek. Jaký je správný výpočet nem. dávky, jde mi o to, že účetní program, ve kterém pracuji automaticky zaokrouhluje.
Zaměstnankyně si udělala pracovní úraz, týž den obdržela od lékaře neschopenku. Než došlo k úrazu odpracovala 5,25 hodin, nemocná tedy ten den byla zbytek pracovní doby tedy 2,75 hodin = 0,35 dne. Za měsíc červen byla tedy nemocná od 28.6. do 30.6. = 2,35 dne.
V dalším měsíci jsem do „dnů nepřítomnosti započítané v minulém období“ uvedla zmiňovaný počet 2,35 dne. Program však zaokrouhlil tuto částku dolů a to na 2 dny. A v 1. pásmu mi uvedl na místo 0,65 dne celý 1 den. Rozcházím se tedy s programem ve výpočtu a výslednou částku mám o 39,-Kč nižší.
Kde je tedy pravda? Mám výpočet nechat na programu či nikoli.
Děkuji za rady Šárka