Re: datum účtování?
nevím jak to děláte, ale po uzavření např. června není možné účtovat zpět, takže tohle nastavení není nejšťastnější, asi bych to zkusila přenastavit, jinak souhlasím výše.... přeci když vám v druhé polovině července přijde fa do června, tak ji tam nemůžete zaúčtovat - my rozhodně ne, děláme měsíční závěrky... UZP= dat. účtování bude dost často rozdílné, u mě je to tak 50/50...
PODLE ÚCETNIHO STANDARDU PRO PODNIKATELE
Logicky bych souhlasila s vámi. Ted jsem ale v ucetnim standardu pro podnikatele vycetla toto: "Účetní zápisy se provádějí ke dni uskutečnění účetního případu. Okamžikem uskutečnění účetního případu je den, ve kterém dojde ke splnění dodávky, platbě závazku...." Tohle mluví pro UZP=datum účtování.
Re: PODLE ÚCETNIHO STANDARDU PRO PODNIKA
A například mzdy účtujete jak? Taky až s datem třeba 10. následujícího měsíce? Dokud neuzavřu přiznání k DPH účtuju spokojeně do toho měsíce, kterého se to týká, takže mám třeba fa č. 10 z 5.7. a fa č. 11 z 30.6. Jinak v tom vzniká chaos a hlavně bych pak na ten odpočet musela čekat o měsíc dýl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 7. 2006 14:37
Prosím o radu.
Náš účetní program mi při účtování dokladu nabízí datum účtování = datum zdanitelného plnění. Dá se to samozřejmě přepsat, ale pak je datum účtování DPH jiné než datum účtování tržby. To by asi nevadilo (?). Pokud to chci ale dělat jak program nabízí, mám fakturu došlou například zaúčtovánu dřív, než kdy byla vystavena... a mnohem dřív, než je na faktuře datumovkou označeno její přijetí do firmy... Lze to? Jak to řešíte vy?