Závěrečné vyúčtování - nedbalost?

• (neregistrovaný)

26. 7. 2006 11:55

Dobrý den,

asi už jste se setkali při přebírání rozjetého účetnictví s nějákými nesrovnalostmi, které nemůžete dopátrat, nemáte doklady atd.

Převzala jsem účetnictví. Když pominu některé chyby, jako nepřesná inventarizace, výše záloh nesouhlasí s vyúčtováním, špatné účetnictví, atd., nějak se to ještě dá zrekonstruovat. S bývalou účetní se nemůžu domluvit, resp. je vážně nemocná, takže ji nechci zatěžovat...a nikdo jiný mi nemůže pomoci.

Jde o následující: dostalo se mi do ruky závěrečné vyúčtování při ukončení smluvního vztahu, ze kterého vyplývá, že byly v rozmezí roku 1994 - 2000 zaplacené záruky v různé výše. Jenže...zůstatky 3 účtů je 0 - nikde není uvedeno že nějáké záruky byly vůbec uhrazeny. S čím to teď mám zúčtovat??, asi nezbývá nic jiného než to spláchnout na 6xx. Jaké máte zkušenosti z nedohledanými částky. Ještě doplním, že jde o zaplacené záruky ve výši 62.000,-, což je docela dost...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 7. 2006 12:32

bdm (neregistrovaný)

Re: závěrečné vyúčtování - nedbalost?
      *** Zkuste se nejdříve podívat, zda to závěrečné vyúčtování je vůbec správné - zda někde existují doklady (ťřeba u druhé strany), že nějaké záruky/zálohy byly zaplaceny. Až bude mít jistotu, že ano, pak podle těch dokladů (data) zkuste najít, kam je účetní zaúčtovala ***

• 26. 7. 2006 13:01

Michala (neregistrovaný)

Děkuji za radu, určitě se obrátím na druhou stranu. Tam je ale právě ta situace, že nemám vůbec k dispozici doklady (jedná se o rok 1994, 2000), ze kterých bych vyčetla, kam byly zaúčtovány nebo co se s nimi stalo. Jsem přesvědčená, a jediná možnost je, že ty záruky zaúčtovali rovnou do nákladů. Takže jediná možnost je, je teď zase zdanit. Nic jiného asi nepřipadá v úvahu.

• 26. 7. 2006 13:11

bdm (neregistrovaný)

*** Právě proto po tom zkuste pátrat. Pokud bylo dříve něco v nákladech, co tam nemělo být a tyhle roky už nejde doměřit, pak je to sice nesprávné ale nic víc. Pokud je tohle v letech, které ještě doměřit jdou, bude se to muset napravit. A když nemáte doklady, máte alespoň účetní deníky? ***

• 26. 7. 2006 13:25

Michala (neregistrovaný)

z minulých let nemáme vůbec nic. Pouze doklady, účetní deníky inventury, tzn soupis bilančních účtů s konečným zůstatkem k 31.7.2005, resp 1.8.2004 - 31.7.2005, před rokem 2005 nemám k dispozici nic Dopátrala jsem se, že je vše uloženo v archivu, ale nejsem si jistá, jestli kvůli jednomu dokladu, je nutné jet do 100 km vzdáleného místa. Jistě bych ještě zjistila nějáké další nepřesnosti:-) Děkuji za podporu.

• 26. 7. 2006 15:03

bdm (neregistrovaný)

>>>>>vyúčtování při ukončení smluvního vztahu, ze kterého
      >>>>>vyplývá, že byly v rozmezí roku 1994 - 2000 zaplacené
      >>>>>záruky v různé výše. Jenže...zůstatky 3 účtů je 0 -
      >>>>>nikde
      >>>>>není uvedeno že nějáké záruky byly vůbec uhrazeny. S
      >>>>>čím to teď mám zúčtovat??, asi nezbývá nic jiného než
      >>>>>to spláchnout na 6xx. Jaké máte zkušenosti z
      >>>>>nedohledanými částky. Ještě doplním, že jde o
      >>>>>zaplacené záruky
      >>>>>ve výši 62.000,-, což je docela dost...
      >>>>
      >>>>*** Zkuste se nejdříve podívat, zda to závěrečné
      >>>>vyúčtování je vůbec správné - zda někde existují
      >>>>doklady
      >>>>(ťřeba u druhé strany), že nějaké záruky/zálohy byly
      >>>>zaplaceny. Až bude mít jistotu, že ano, pak podle
      >>>>těch
      >>>>dokladů (data) zkuste najít, kam je účetní zaúčtovala
      >>>>***
      >>>

>z minulých let nemáme vůbec nic. Pouze doklady, účetní
      >deníky inventury, tzn soupis bilančních účtů s
      >konečným zůstatkem k 31.7.2005, resp 1.8.2004 - 31.7.2005,
      >před rokem 2005 nemám k dispozici nic Dopátrala jsem se,
      >že je vše uloženo v archivu, ale nejsem si jistá,
      >jestli kvůli jednomu dokladu, je nutné jet do 100 km
      >vzdáleného místa. Jistě bych ještě zjistila nějáké další
      >nepřesnosti:-) Děkuji za podporu.

*** Ještě se zkuste podívat na nějaké dlouhodobé závazky - jinak mě tedy nenapadá, kam by to mohla zaúčtovat (pokud pominu ty náklady - to snad ne - ale nic není nemožné) ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).