Re: Osoba povinná k dani
Mohla byste mi to vysvetlit blize - na můj pripad. Odberatel nam poskytl poradenskou službu. Je z Německa. Prozatim neuvedl DIČ a dle informaci /prozatimnich/ není plátce DPH. Takze co to pro mne bude znamenat,kdyz nebude platce? Musim zjistit zda mu vznikla povinnost? Jsem se do toho upřímně řečeno zamotala.
TAk za prvé je to dodavatel a jestli je plátce nebo ne jste si
měly zjistit než jste si u něho sllužbu objednali.Protože jestliže
není plátce, tak nemáte nárok na odpočet. Ale ve službách
nejsem kovaná, účtuji jen nákup zboží z Německa.Jestli mu vznikla
povinnost bych nezjišťovala.
Že nemám nárok zároveň na odpočet je mi jasné. Ale proč bych odváděla já DPH,pokud není plátce. Berme že není, situaci, za které jsem obdržela fakturu nebudu vysvětlovat - šéfíci si vzpomenou a jen řeknou, tohle a tohle a basta a jsem neměla šanci,takže teď se vše zjištuje.
Osobou povinnou k dani se stáváte za předpokladu splnění podmínek stanovených v § 94 zákona o DPH. Pokud je vaším dodavatelem neplátce z SRN, nemůžete si uplatnit daň na vstupu stejně jako při nákupu od neplátce v tuzemsku. To, že vám službu poskytl nepláce v rámci EU, neznamená, že by se z toho stalo automaticky "daňové" plnění.
Při poskytnutí služby podle §10 odst. 7 zahraniční osobou povinnou k dani nebo osobou registrovanou k dani v jiném členském státě, která nemá v tuzemsku sídlo, místo podnikání nebo provozovnu, plátci nebo osobě identifikované k dani, jsou tyto osoby povinny daň přiznat a zaplatit podle §108, pokud je místo plnění v tuzemsku a nejedná se o poskytnutí služby, která je osvobozena od daně bez nároku na odpočet daně podle §51.
Takže záleží jednak na druhu služby a jednak zda je místo plnění v tuzemsku, klidně se vám může stát, že budete daň odvádět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
26. 7. 2006 13:13
Osoba povinná k dani může být i neplátce ze SRN? Můžete mi někdo pomoci s tímto pojmem??