Re: Nákup a prodej ojetého sanitního voz
Bohužel bude nutno odvést DPH z celé částky. Že nakoupily vozy od neplátce byla v tomto případě chyba, protože na vstupu si není možné DPH odpočítat. U osobních automobilů je výjimka proto, že dle zákona o DPH u nich nelze, až na případy uvedené v zákoně, uplatnit odpočet DPH.
Já bych s tím nesouhlasila. Něco jiného je, pokud koupí firma od neplátce nákl. auto jako základní prostředek, zaředí ho do majetku a později ho prodává a něco jiného je, když je to koupě zboží a prodej dál. Tam použijí zvláštní režim jako kdyby to bylo osobní auto.
To si mysí majitelé taky, ale ti to zdůvodňují tím, že jde o zvláštní vozidlo. Já si teda myslím, že je to jejich problém a musí to prodat za cenu s DPH, protože v zákoně se píše pouze o osobních automobilech a zvláštním režimu,ale ne o nákladních, nebo zvláštních automobilech. Beru to jakéko-li jiné zboží také nakoupím od neplátců a musím prodat s DPH, Proč by NA měl být výjimka. Pokud by to mělo být jak píšete potřebuju vědět dle jakého §. Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 7. 2006 15:45
Dobrý den,
firma se zabývá nákupem a prodejem ojetých automobilů. Vše celkem funguje až nyní koupily ojeta sanitní vozidla od neplátce, a v TP jsou zapsána jako nákladní automobil. Budou je dále prodávat také jako sanitní vozidla a přesvědčují mě, že při prodeji budou zdaňovat DPH jen marži, tak jako je to u osobních automobilů.Já jsem ale nikde nenašla, že by sanitní vozidla měly nějakou výjimku. Dle mě by je měly danit DPH celkovou částku prodeje. Nevím jestli jste se s tím někdo setkal, ale prosím o radu a pokud budu zdaňovat jen marži tak podle jakého §. Děkuji Felina