Re: Kam se plete manželka?
To, že máte nemovitosti zahrnuty v majetku své firmy, je věc účetní a daňová. Právo (tedi i katastr) zná jako vlastníka nemovitosti osobu fyzickou, nebo právnickou; no a Vy jste podnikající fyzická osoba (nebo snad jste právnická osoba s.r.o. apod.?). Takže předmětné nemovitosti máte jako FO a jste-li ženatý, tak zřejmě v SJM a podle toho je třeba s nimi i nakládat - pronajmout je můžete sám, prodat musíte oba. V SJM by nemovitosti nebyly pokud byste je nabyl před manželstvím nebo za trvání manželství zdědil či dostal darem anebo koupil za peníze které jste měl před manželstvím, zdědil či dostal darem.
Re: Kam se plete manželka?
***.... a i když budete v nájemní smlouvě napsání oba, stejně se tyhle příjmy zdaňují jen u jednoho z Vás ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 7. 2006 21:35
Dobrý den, podnikám jako FO již nějakou dobu a mimo jiné pronajímám i byty a jiné nemovitosti. Vsechny nemovitosti jsou zahrnuty v majetku mé firmy.Doposud jsem nájemni smlouvy s nájemci podepisoval poiuze já, i smlouva byla vystavena jen mým jménem. Nyní přišel právník s teorií, že na smlouvě bude uvedena i manželka (jako pronajímatel: pan... a paní ....) Podotýkám, že nemáme rozdělený majetek. Podle mého nazoru dosáhla absurdita vrcholu nyní, kdy jsem prodal kousek pozemku a kupní smlouva byla napsána na mne a manželku a stejným dílem jsme podávali přiznání k dan z převodu nemovitostí i úhradu. Ja si doiklad do účetnictví o zaplcení daně dám, ale maželka nepodniká.
Díky všem za radu i názor Jiří