Re: Běžný účet
Tak obvyklejší bývá střediskově účtovat o nákladech, nikoli o BÚ, tedy náklady snadno rozčleníte na střediska a na 221 se o střediscích neúčtuje, to nemá význam. Všechny platby mohou snadno probíhat přes jeden BÚ, ale vy se asi zabýváte problémem, jak ty platby na tom BÚ vůbec rozlišit, že ? Účtování problém není, problém je identifikovat platby, je to tak ? Ale zavádět každému nákladovému středisku samostatný BÚ je dost drahé a pak i pracné, ne ?
To si ale moc nepomůžete, rozklíčovat náklady na střediska je stejně nutno i mimo BÚ, pochybuji, že by platby (pohyby) na BÚ jednoznačně identifikovaly náklady všech středisek, vždyt minimálně část plateb máte za celou firmu a stejně je musíte rozklíčovat. Já bych se zaměřil na vymakání vnitropodnikového účetnictví a ne finančního, to bych nekomplikoval. Tedy cestou dvouokruhového účetnictví, nikoli analyticky "nafukovat" finanční účetnictví.
K této úvaze mě vedou výrazně nepoměrné, v některých případech téměř jednosměrné finanční toky mezi pokladnami jednotlivých středisek a BÚ.
Nevím právě, zda je třeba těmto okolnostem přisuzovat větší význam.
Přitom se i já bráním , jak správně uvádíte, vydat cestou větvení "finančního" účetnictví, jelikož s tím nemám žádné zkušenosti.
No nezaměňoval bych velikost finančních toků s velikostí nákladů středisek, v tom si asi rozumíme. Poohlédl bych se po nějakém vymakaném vnitropodnikovém účetnictví, v něm přes předpisy klíčoval náklady středisek a finanční toky bodou už jen úhradou. Sakra, už se asi zamotávám do slovíček :-)
>>>To si ale moc nepomůžete, rozklíčovat náklady na
>>>střediska je stejně nutno i mimo BÚ, pochybuji, že by
>>>platby (pohyby) na BÚ jednoznačně identifikovaly
>>>náklady
>>>všech středisek, vždyt minimálně část plateb máte za
>>>celou firmu a stejně je musíte rozklíčovat. Já bych
>>>se
>>>zaměřil na vymakání vnitropodnikového účetnictví a ne
>>>finančního, to bych nekomplikoval. Tedy cestou
>>>dvouokruhového účetnictví, nikoli analyticky
>>>"nafukovat"
>>>finanční účetnictví.
>>
>>K této úvaze mě vedou výrazně nepoměrné, v některých
>>případech téměř jednosměrné finanční toky mezi
>>pokladnami jednotlivých středisek a BÚ.
>>Nevím právě, zda je třeba těmto okolnostem přisuzovat
>>větší význam.
>>Přitom se i já bráním , jak správně uvádíte, vydat
>>cestou větvení "finančního" účetnictví, jelikož s tím
>>nemám žádné zkušenosti.
>
>No nezaměňoval bych velikost finančních toků s
>velikostí nákladů středisek, v tom si asi rozumíme. Poohlédl
>bych se po nějakém vymakaném vnitropodnikovém
>účetnictví, v něm přes předpisy klíčoval náklady středisek a
>finanční toky bodou už jen úhradou. Sakra, už se asi
>zamotávám do slovíček :-)
Ano souhlasím s Vámi, musím se nejdříve rozhodnout jaký účetní systém (pro vznikající maloobchodní síť) vlastně zvolit - tak abych dostatečně klasifikoval náklady atd., poté teprve řešit otázku BÚ a pod.
Děkuji za inspiraci, těším se na možnou příštíí odepisovanou.
businessu zdar!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
27. 7. 2006 17:51
Dobrý den, máte někdo zkušenost s event.možností účtování jednoho běžného účtu na několik nákladových středisek?