Re: Poradíte mi?
Pracovní poměr na dobu určitou opravdu končí uplynutím sjednané doby, i když je žena na neschopence z důvodu rizikového těhotenství. Neschopenku ukončovat nemusíte, budete dál marodit v ochranné lhůtě, zaměstnavatel vám i nadále bude platit nemocenskou a poté i mateřskou. Pokud pobíráte nemocenskou, tak vás na pracáku nezaregistrují.
Ted´ mám ještě jeden dotaz (snad už poslední). 2.8.2006 mám odjíždět na svatební cestu do Chorvatska. Už to máme vše zařízené. Tím pádem budu muset ukončit marodní a nahlásit se na prac. úřadě a až se vrátím tak znovu nastoupuit na marodní? Nebude mi někdo dělat problémy?
Pracovní poměr jí skončí 31.7. Její ochranná lhůta je do 31.1.07. Když kdykoli v této době onemocní, bude pobírat nemocenské dávky. Pokud do této doby spadne i nástup na mateřskou (tedy 6 týdnů před očekávaným porodem - a to určitě ano), bude pobírat i mateřské dávky. Ovšem musí splnit ještě další podmínku - 270 kal. dnů pojištění přede dnem porodu, jinak na mateřské dávky nebude nárok. S tím souvisí i to, že když je doteď na nemocenské kvůli rizikovému těhotenství, divila bych se lékaři, že ji kvůli pro ni jistě náročné cestě do zahraničí uschopní - a pak ji zase zneschopní? Jak to ten lékař obhájí? Ale to je pochopitelně jeho věc. Riziko vidím v tom, že když ji po návratu z dovolené zase nezneschopní, může stát, že ona nedá dohromady těch požadovaných 270 kal. dnů pojištění - a nebude mít nárok na mateřské dávky. Záleží na tom, že před tímto zaměstnáním někde dělala nebo byla vedena na ÚP.
dle data soudím, že už těhotná nastupovala, takže asi právě kvůli neschopence a MD:-)
akorát nerozumím tomu marodění z důvodu těhotenství. pokud vím, tak těhotenství není nemoc. pokud je rizikové (předchozí potraty, něco se špatně vyvíjí, zdravotní stav matky není v pořádku...), tak ano, ale důvodem je vždy nějaké ohrožení dítěte či matky. ale jak může přestat být rizikovým na dobu dovolené??
co to je za lékaře, který "přeruší" neschopnost a tím umožní cestovat a ohrožovat matku i dítě? nebo že by nebyla nemocná?
Naprosto souhlasím,i když je to jen a jen její věc.Já osobně bych takto neriskovala a nekomplikovala si život nějakým Chorvatskem.Obzvláště při rizikovém těhoteství.Nechápu toho gynekologa,jak to může dovolit.Paní nemarodí jistě jen proto,že otěhotněla.A myslím,že v srpnu bude již v pokročilém stavu.To bych nejela ,ani kdybych se cítila dobře.
Komplikovat si situaci budu jen v případě složité živ.situace a ne ,když mi (jí ) to tak dobře vychází.Ale tak to u nás dnes chodí.Bohužel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
27. 7. 2006 22:41
15.1.2006 jsem nastoupila do nové práce (od toho data mám i prac. smlouvu), ale od 1.3.2006 jsem začala marodit z důvodu těhotenství. Prac. smlouva byla sjednaná na dobu určitou do 31.7.2006 s 3 měsíční zkušební dobou. Dnes mi ale přišel dopis s oznámením, že ke dni 31.7.2006 se mnou rozvazují prac. poměr. Jak se mám ted´ chovat? Nebo co mám dělat. Mají na to vůbec právo, když mám marodní (kvůli těhotenství)?