Paní BDM,nebo prosím kdo ví

• (neregistrovaný)

28. 7. 2006 0:21

Děkuji moc za váš čas. Chtěla jsem se zeptat na to jak mám účtovat následující situaci:
    Naše s.r.o. provozuje realitní kancelář a uskutečnila ve spolupráci s jinou RK prodej rodinného domu. Jednatel naší s.r.o.(jsme plátci DPH) přebral od kupující zálohu ve výši 75 000,- Kč. Napsal mu doklad o přebrání.
    Té druhé RK dal 37 500,- Kč a ta mu vystavila fakturu. JENŽE, tato RK není plátce DPH a tak faktura je na 37 500,- Kč, ale včetně DPH, tz. není rozúčtovaný.
    CHtěla jsem se zeptat, z jaké částky odvedeme my DPH a na základě čeho?
    Děkuji moc
    NIKI

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 7. 2006 10:47

LeaX (neregistrovaný)

Re: Paní BDM,nebo prosím kdo ví
      Je třeba vycházet z uzavřené smlouvy - kdo je ve smluvním vztahu s klientem? Pokud jde o vaši společnost, odvádíte dle § 21/1 ZDHP DPH z přijaté platby.
      Jestli je do smluvního vztahu nějak zapojena i druhá společnost (neplátce), je třeba vycházet z konkrétního ujednání (možná odměna 50:50, pak by to pro vás mohlo být výhodnější - obávám se však, že spolupráce mezi RK není ve smlouvě jednoznačně řešena). Bez konkrétní znalosti podkladů nelze spolehlivě vyřešit.
      Pokud budete muset odvést z celé částky, je to ponaučení pro příště.

• 28. 7. 2006 14:14

NIKI (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď.
      Smlouva je uzavřená mezi naši RK a kupujícím. Další smlouva pak mezi naší RK a spolupracující RK, která nám nafakturovala,částku ve výši 1/2 celkové provize. My jsme našli kupujícího, oni nemovitost.
      Jak to tedy celkově naúčtuji v PÚ.
      Celková přijatá provize byla 70 000 vč. DPH
      Přijatá faktura od RK byla 35 000,- Kč(nejsou plátci DPH)
      Děkuji moc
      NIKI

• 28. 7. 2006 16:16

LeaX (neregistrovaný)

Tak to jste prodělali. Vy odvedete DPH z 70.000 (shora, tj. 11179), zůstane vám výnos 58.821 (to je skutečná provize bez DPH), druhá realitka vám naúčtuje službu 35.000. Takže hrubý zisk (bez ost. nákladů) 23.821 Kč.
      Jak jsem uváděla výše - je třeba si vzít pro příště ponaučení a smluvní vztahy řešit s rozmyslem (pokud možno, předem si to spočítat).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).