Re: absence
Pokud jste se druhý den omluvil, zaměstnavatel to měl řešit dovolenou a né áčkem. Pokud jste se skutečně nemohl do práce nijak dostat a pokud jste neměl možnost se omluvit.
nechapu - jak MEL resit? Je na dobre vuli zamestnavatele, jestli bude ochoten zpetne dat dovolenou. Ze zakona ma Acko a hotovo. Nevim, o jaky provoz se jedna, ale pokud napr. nocni hlidac neprijde do prace, neda nikomu vedet a tim padem neni nahrada, tak je to asi celkem prusvih - a zam-tel by mu jeste mel dat zpetne dovolenou?
spis me udivuje vas nazor - zamestnavatel MEL ... pokud to tazajici vezme doslova, tak pujde za zamestnavatelem a rekne mu, ze mu MEL dat dovolenou..... snad zalezi na vzajemne domluve a na okolnostech (o kterych se tazajici nezminuje), ne?
Proto pisu, ze je na dobre vuli zam-tele, pokud uzna duvody absence a bude to chtit resit dovolenou.... jen jsem chtela korigovat vase vyjadreni, ze MEL .... coz uz je jen krucek k tomu, ze MUSI.....
Zaspat se da z lecjakych duvodu, nektere lze uznat, nektere nikoli....
No jak by to vysvětlil - přespal by to :o) Pokud u nás zaměstnanec bez předchozí omluvy nepřijde do práce, má ve výkazu "A". Pokud později doloží skutečnosti, proč by mu absence měla být omluvená, tak se to přepíše (třeba zrovna na nemocenskou). Nějak se ve výkazu musí vyznačit, že zaměstnanec nečekaně do práce nepřišel - kdyby se to neudělalo, byl by v docházce binec :o)
Pokud můžete, nečekejte až po dovolené. V pondělí už je posledního. Jděte za zaměstnavatelem s prosíkem, zda by nebyl tak hodný a nenapsal Vám to třeba jako náhradní volno, že si to nadděláte. Nebo to neplacené volno nebo dovolenou. Záleží na Vašich přesvědčovacích schopnostech. Pokud ho nepřemluvíte, tak bohužel, on nepostupoval v rozporu se zákonem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 7. 2006 7:20
zaspal jsem na noční a už jsem se nemohl dostat do práce.bohužel sem o sobě shodou náhod nemohl hned dát vědět.druhý den po příchodu do práce mi bylo řečeno že jsem dostal "áčko".je to v souladu s právem?