Re: Vzkaz pro aaa
ona by se možná paní Máša tvářila jinak, kdyby byla její zaměstnavatel a měla jí tu nemocenskou platit. podle mě doktor, který napíše těhotné nemocenskou (nemůže to být z důvodu špatných podmínek na pracovišti, ale z důvodu nemoci nebo rizikového těhotenství) a pak ji přeruší a zase napíše, riskuje hodně.
pro cestu do chorvatska je třeba v autě strávit minimálně 9 hodin, což je pro rizikové či nemocnou nemyslitelné. pokud poletí letadlem, tam je taky hranice, kdy i těhotným zdravým nedoporučují let. v letošních extrémních vedrech ani nemluvím.už s ohledem na zdraví své a svého dítěte (předopokládám, že má určitě zdravotní problémy, jinak by přece nezneužívala nemocenskou) by měla zůstat doma, léčebné výlohy v zahraničí spojené s těhotenstvím nikdo nepřipojistí. takže i mě se jeví jednání tazatelky minimálně nevhodné.
on na to bude koukat jinak člověk zaměstnaný, který si řekne - proč toho nevyužít(spíš tedy nezneužít) a jinak zaměstnavatel.
a ještě malý dodatek - lékařská péče v chorvatsku je na dost mizerné úrovni. před pár lety nám málem zemřela kolegyně na mononukleozu na makarské, když ani v nemocnici nedokázali určit diagnozu, letos dva členové naší rodiny onemocněli v chorvatsku angínou a předepsali jim taková antibiotika, po kterých mají i po měsíci problémy. vloni případ zemřelé studentky atd atd. opravdu nechápu tu "odvahu" nemocná odjet do zahraničí.
já se v nemocenské a jejím placení teda nevyznám, ale měl jsem dojem, že velké organizace ji platí už teď. a od 1.1.2007? když bude mít podnikatel např. 5 zaměstnanců, dvě budou takhle šachovat s neschopností (takže místo prvních xdní po přerušení bude platit znovu xdní, bude místo nich navíc hledat někoho, aby tu práci, na kterou je najal udělali za ně...), třetí onemocní opravdu a čtvrtej si prostě bude chtít hodit voraz, tak to může zabalit. nebo druhá možnost, ke které nový zákoník práce podnikatele tlačí - vše na dohody, načerno, apod.
>>>>
>>>>já se v nemocenské a jejím placení teda nevyznám, ale
>>>>měl jsem dojem, že velké organizace ji platí už teď.
>>>***
>>>velke organizace ji pouze "vyplaci", ale o vyplacenou
>>>nemocenskou odvedou mene na pojisteni za ten ktery
>>>mesic, takze defacto plati socialka
>>Ano, ale zamyslete se nad tím, kde se na té
>>"sociálce"
>>ty penízky vylíhnou, nejsou náhodou z daní těch
>>pracovitých, co se neházejí marod a z jejich mezd tam
>>plynou?
>já myslím, že to dobře ví, a že to spíše bylo
>vysvětlení pro mě:-)
>takže shrnuto a podtrženo - od paní je to vyčůranost a
>hlavně nezodpovědnost vůči jejímu dítěti v rizikovém
>těhotenství cestovat.
>
>a jen tak pro zajímavost, když teda bude uschopněná, musí nastoupit do práce, nebo POŽÁDAT zaměstnavatele o dovolenou, ne? nebo u těch marodů je to jinak?
>
>
Pokud by byla zaměstnaná, tak ano - jestli se mi ale správně vybavuje, tak níže psala, že už jí pracovní poměr skončil (nebo brzy skončí). Takže pokud nemá zaměstnavatele, tak nikoho o dovolenou samozřejmě žádat nemusí.
Jinak co mne se týká, tak jako nedávno těhotná si nedělám iluze, že by na rizikovce zůstávaly pouze rizikové těhule. Na těhotenském cvičení jsem pravidelně bývala jedna z mála pracujících, ostatně - moje pracovitost byla nepochopitelné pro sestry u gynekologa a ani gynekolog se netvářil nadšeně, že chci každé ráno vstávat do práce, že jako těhule bych měla po ránu hezky spát a ne se busem honem do práce ;o)
>>>>>>
>>>>>>já se v nemocenské a jejím placení teda nevyznám, ale
>>>>>>měl jsem dojem, že velké organizace ji platí už teď.
>>>>>***
>>>>>velke organizace ji pouze "vyplaci", ale o vyplacenou
>>>>>nemocenskou odvedou mene na pojisteni za ten ktery
>>>>>mesic, takze defacto plati socialka
>>>>Ano, ale zamyslete se nad tím, kde se na té
>>>>"sociálce"
>>>>ty penízky vylíhnou, nejsou náhodou z daní těch
>>>>pracovitých, co se neházejí marod a z jejich mezd tam
>>>>plynou?
>>>já myslím, že to dobře ví, a že to spíše bylo
>>>vysvětlení pro mě:-)
správný odhad (nema cenu rozebirat, kdo to ve finale zaplati ;)
>>>takže shrnuto a podtrženo - od paní je to vyčůranost
>>>a
>>>hlavně nezodpovědnost vůči jejímu dítěti v rizikovém
>>>těhotenství cestovat.
>>>
>>>a jen tak pro zajímavost, když teda bude uschopněná,
>>>musí nastoupit do práce, nebo POŽÁDAT zaměstnavatele
>>>o
>>dovolenou, ne? nebo u těch marodů je to jinak?
>
>Pokud by byla zaměstnaná, tak ano - jestli se mi ale
>správně vybavuje, tak níže psala, že už jí pracovní
>poměr skončil (nebo brzy skončí). Takže pokud nemá
>zaměstnavatele, tak nikoho o dovolenou samozřejmě žádat
>nemusí.
>
>Jinak co mne se týká, tak jako nedávno těhotná si
>nedělám iluze, že by na rizikovce zůstávaly pouze rizikové
>těhule.
taky jsem se s tim setkala, ono kdyz vam nemocenska vyjde jen o 1-2 tisice nizsi, tak nezustante doma, pekne v klidku a pohode, ze?
Na těhotenském cvičení jsem pravidelně bývala
>jedna z mála pracujících, ostatně - moje pracovitost
>byla nepochopitelné pro sestry u gynekologa a ani
>gynekolog se netvářil nadšeně, že chci každé ráno vstávat
>do práce, že jako těhule bych měla po ránu hezky spát a
>ne se busem honem do práce ;o)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 7. 2006 20:53
Musím se zastat paní Veselé. Nastoupila na nemocenskou z důvodu těhotenství. Nevíte jaké měla v práci pracovní podmínky. Jestliže byla na počátku těhotenství tak mohla vykonávat svojí práci nejméně do 5. měsíce, ale určitě tam pro ní nebyly dobré a vhodné podmínky, proto dostala okamžitě nemocenskou. Tak si nejdříve zjistěte jaké tam byly podmínky a pak někoho odsuzujte.