Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 7. 2006 9:33
Účtuji poprvé příspěvek ze státního rozpočtu ČR v rámci Operačního programu RLZ a strukt.fondů EU.
1)Je uzavřená dohoda o poskytnutí příspěvku v plné výši na grantový projekt. Cílem projektu je certifikace ISO.
Celkový nárok na dotaci zaúčtuji 346xxx / 668xxx (popř.648)
a jednotl. platby ze stát.rozpočtu 221xxx / 346xxx
Všechny náklady související s projektem jsou účtování na účtech sk. 5xx
Příspěvek je ve 100%nevratný. Pouze v případě porušení stanovených pravidel se vrací.
2) - složitý
Je uzavřená dohoda o poskytnutí příspěvku ve výši 50% celkových nákladů. Grantový projekt je na rekonstrukci pronaj. prostor a na nákup nové formátovací pily. Reko prostor je hotová, zkolaudovaná, pila je již v provozu. Jsme teď ve fázi konečného schválení Krajským úřadem, a na 99,9% bude příspěvek poskytnut.
Všechny náklady související s projektem byly účtovány na 042 s analytikou. U techn. zhodn.proběhla kolaudace a tím dnem jsem přeúčtovala 022/042 v celkových nákladech, založila invent.kartu a rozpis odpisů. U formát. pily - nákup a používání v 12/2005 jsem zavedla invent.kartu a za rok 2005 odepisovala. Tzn. nyní mám účet 042 nulový. Majetek je zaevidovaný a stanoven odpis plán v cenách "plných a skutečných" N. Jenže pokud klientovi bude poskytnut příspěvek v 50% výši nákladů, tak musím o tento příspěvek ponížit vstupní cenu HM - dle § 29 odst.1. A teď si právě nevím rady jak to udělám u té pily, když PC byla 273 tisíc v r.2005, a v r.2005 bylo již odepisováno a po poskytnutí příspěvku se mi cena sníží na 136,5 tisíc?
Stejně tak u techn.zhodnocení. Tam celkové náklady činily 0,5 mio, mám invent.kartu a příspěvkem se mi vstupní cena sníží na 250 tisíc.Dotaci zaúčtuji nárok 346A/042A příjem dotace 221A/346A
U druhého případu se muselo nejdříve proinvestovat a až nyní se rozhoduje zda bude příspěvek poskytnut.