Re: Platit přestávky? Ano nebo ne ?!!!!!
Zákoník práce především a jednoznačně porušuje zaměstnavatel délkou té všední směny, maximální délka je 12 hodin. S přestávkou je to v pořádku, v případě, že nemohou svou práci přerušit (což je typický případ pro vrátné, sestry v nemocnici ap.), tak se přestávka započítává do odpracované doby. To je v souladu se ZP, dělám v nepřetržitém provozu a mám to tak taky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 7. 2006 13:29
Naši zaměstnanci - vrátní (hlídači) mají v týdnu směnu od 14:30 - 6:00 tj. 15,5 hodiny a o víkednu dělají 12 hodinové směny od 6.00 - 18:00 a od 18:00 - 6:00. Jsou na to tři, pravidelně se prostřídavají.
Mám dotaz ohledně neplacených přestávek. Měli by mít přestávku nejpozději po 6 hodinách, že ?
Takže při 12 hod. směně má nárok na 1/2 hodiny a při 15,5 hod. směně má nárok na 2 x 1/2 hodiny, že ?!
Jak je to ale s jejím proplacením ? Zaměstnavatel jim tu přestávku proplácí jako odpracované hodiny. Prý proto, že v době kdy mají přestávku, za ně nemají záskok a oni nemůžou pracoviště opustit,
jelikož by byl areál nehlídaný.
Jako je to redy správně? Jsem začínající mzdová účetní a vůči ostatním zaměstnancům se mi to nelíbí. Ty přestávky jim v měsíci udělají 12-15 hodin.