Re: Platit přestávky? Ano nebo ne ?!!!!!
Zákoník práce především a jednoznačně porušuje zaměstnavatel délkou té všední směny, maximální délka je 12 hodin. S přestávkou je to v pořádku, v případě, že nemohou svou práci přerušit (což je typický případ pro vrátné, sestry v nemocnici ap.), tak se přestávka započítává do odpracované doby. To je v souladu se ZP, dělám v nepřetržitém provozu a mám to tak taky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
29. 7. 2006 13:29
Naši zaměstnanci - vrátní (hlídači) mají v týdnu směnu od 14:30 - 6:00 tj. 15,5 hodiny a o víkednu dělají 12 hodinové směny od 6.00 - 18:00 a od 18:00 - 6:00. Jsou na to tři, pravidelně se prostřídavají.
Mám dotaz ohledně neplacených přestávek. Měli by mít přestávku nejpozději po 6 hodinách, že ?
Takže při 12 hod. směně má nárok na 1/2 hodiny a při 15,5 hod. směně má nárok na 2 x 1/2 hodiny, že ?!
Jak je to ale s jejím proplacením ? Zaměstnavatel jim tu přestávku proplácí jako odpracované hodiny. Prý proto, že v době kdy mají přestávku, za ně nemají záskok a oni nemůžou pracoviště opustit,
jelikož by byl areál nehlídaný.
Jako je to redy správně? Jsem začínající mzdová účetní a vůči ostatním zaměstnancům se mi to nelíbí. Ty přestávky jim v měsíci udělají 12-15 hodin.