Re: Zdanění poukázek z hlediska FO - §10
Když si přečtu zadání - "bonus za prodej výrobku", určitě bych v tom nehledala cokoliv společného se soutěží (nebo je zadání nepřesné???). Chtělo by to vyjít z podmínek přidělení bonusu (o tom nepíšete). Jestli jde o nějakou jednorázovou činnost, nad 20 tis. jsme někde v §10. Pokud by "hrozilo" opakování, pozor na soustavnost a povinnosti s tím související.
Re: Zdanění poukázek z hlediska FO - §10
Díky za reakce. S tou srážkovou daní to vím, že musejí platit oni, právě proto bych to chtěla nacpat jim, aby to zdanili oni a já s tím nic už nemusela.
Jinak ten "bonus" tak to bylo moje pojmenování, nejedná se o pravý bonus v pravým slova smyslu, prostě jsem to dostala, že jsem protlačila jejich výrobek jiné firmě. Podmínky právě nemám, prostě mi to vyplatili, že to teď takhle dělají. Na soustavnou činnost dám pozor, už to tady bylo několikrát zdebatovaný, co je příležitostná činnost, tak to už si najdu a vyvaruju se toho.
Takže jestli jsem pochopila Vaše reakce, tak postupovat tak, jak jsem si myslela, tzn. zjistit si skutečně podmínky výplaty, tj. bylo to brané jako nějaká ta soutěž, pokud ne, tak příležitostná činnost, že? Díky všem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 8. 2006 11:18
Už se tu řešily poukázky z hlediska firmy, ale nikde jsem nenašla z hlediska FO.
Dostala jsem poukázky na nákup zboží jako "bonus", že jsem prodala jejich výrobek. Nejsem jejich zaměstnanec! Při výplatě mi zdůraznili, že to musím zdanit, že jim to FÚ nařknul. Přemýšlím, jakým způsobem.
Asi určitě by to byl příjem podle § 10, ale jaký odstavec?
Asi bych to zdanila jako příležitostnou činnost (je to vyšší než 20 tis.), ale taky mě napadá, že by mohlo jít o výhru z veřejné soutěže. Jenže pak by šlo o srážkovou daň, jestli se nemýlím, ne? To by ale pro mě bylo nejlepší. Při výplatě mi k tomu nebyli schopni nic říct, sami v tom plavou.
Jak to vidíte vy? Mám se domáhat stanoviska, zda jde o nějakou tu soutěž, nebo dát do tý přílež. činnosti?
Děkuju za jakékoliv názory.