Re: DPH od neplátce
Pokud jsem plátce DPH, vždycky musím při prodeji odvést DPH (ať už prodávám plátci nebo neplátci).
Pokud nakoupím od neplátce za 800, můžu prodat za 800 vč.DPH. To bych byl ale hloupý, protože z těch 800 musím odvést DPH, takže bych byl ve ztrátě. Takže prodám za 800 + DPH a DPH odvedu státu.
Když koupím něco od neplátce, nemůžu si na vstupu uplatnit DPH, protože neplátce ani žádné DPH neodvádí.
A neplátce, když nakoupí, tak si nemůže na vstupu uplatnit DPH, ale také při prodeji žádné DPH neodvádí státu.
Z toho plyne, že pokud jsem plátce DPH, vyplatí se mi nakupovat pouze od plátce DPH a prodávat zase plátci...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 8. 2006 13:25
Jsem plátce DPH, když nakoupím od neplátce nemovioist třeba za 800000 a pak ji prodávám plátci DPH Kde je DPH, v té zákl.ceně nebo se připočítává. A totéž při prodeji neplátci. Prostě z průběhu DPH tu mám guláš.