Re: DPP v praxi
To rozhodně nestačí. I u DOPP vedete normální mzdové účetnictví. Musíte mít ke každému člověku tu dohodu sepsanou (nebo záznam o té dohodě, což je prakticky stejné). Z DOPP se pojištění neodvádí, takže ELDP nevedete, ale musíte vést mzdový list. Zdanění bude záviset na tom, zda podepíše či nepodepíše daňové prohlášení (takže i při odměně do 5000 nemusí vždy jít o srážkovou daň). Dohody jsou také zahrnuty v běžných měsíčních rekapitulacích společně s ostatními mzdami.
Dohody jsou písemné. Vím, že se pojistné neodvádí, tak se ptám, jestli je nutné vést mzdový list, když bude v dohodě uvedeno, že pokud dotyčný nepodepíše prohlášení a odměna nebude vyšší než 5000,- bude sražena srážková daň, která je konečná. Jedná se mi pouze o tento případ. A účtovala bych na základě kopií těchto dohod.
Ano, vést mzdový list u všech pracovníků na DOPP je povinné. Vedení mzdového listu se neodvíjí od toho, jaká daň je srážena.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
1. 8. 2006 13:35
Ráda bych, aby se se mnou někdo podělil o svoji zkušenost a praxi ohledně DPP. Zpracováváte na každou dohodu zvlášť mzdu nebo jen na základě dohody srazíte daň a zbytek vyplatíte a necháte si podepsat výdajový doklad. Jde mi o to, že budu účtovat firmu, ve které bude asi větší množství DPP. Nechce se mi na každého pracovníka zpracovávat mzdu a zadávat všechny jeho údaje. Myslela jsem si, že pokud se bude jednat o odměnu do 5000,- a bude tedy použita srážková daň, bude ve smlouvě odstavec, ve kterém bude, že ...ze sjednané odměny bude sražena 15% srážková daň... pracovníkovi bude vyplacena mzda sražená o daň. Podepsaný výdajový doklad a tato dohoda bude veškerým podkladem pro účtování. Bude to tak stačit? Já myslím, že by mohlo. Je mi jasné, že u zálohové daně budu muset vše zpracovat a vystavit potvrzení.
Děkuji