Re: DPP v praxi
To rozhodně nestačí. I u DOPP vedete normální mzdové účetnictví. Musíte mít ke každému člověku tu dohodu sepsanou (nebo záznam o té dohodě, což je prakticky stejné). Z DOPP se pojištění neodvádí, takže ELDP nevedete, ale musíte vést mzdový list. Zdanění bude záviset na tom, zda podepíše či nepodepíše daňové prohlášení (takže i při odměně do 5000 nemusí vždy jít o srážkovou daň). Dohody jsou také zahrnuty v běžných měsíčních rekapitulacích společně s ostatními mzdami.
Dohody jsou písemné. Vím, že se pojistné neodvádí, tak se ptám, jestli je nutné vést mzdový list, když bude v dohodě uvedeno, že pokud dotyčný nepodepíše prohlášení a odměna nebude vyšší než 5000,- bude sražena srážková daň, která je konečná. Jedná se mi pouze o tento případ. A účtovala bych na základě kopií těchto dohod.
Ano, vést mzdový list u všech pracovníků na DOPP je povinné. Vedení mzdového listu se neodvíjí od toho, jaká daň je srážena.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 8. 2006 13:35
Ráda bych, aby se se mnou někdo podělil o svoji zkušenost a praxi ohledně DPP. Zpracováváte na každou dohodu zvlášť mzdu nebo jen na základě dohody srazíte daň a zbytek vyplatíte a necháte si podepsat výdajový doklad. Jde mi o to, že budu účtovat firmu, ve které bude asi větší množství DPP. Nechce se mi na každého pracovníka zpracovávat mzdu a zadávat všechny jeho údaje. Myslela jsem si, že pokud se bude jednat o odměnu do 5000,- a bude tedy použita srážková daň, bude ve smlouvě odstavec, ve kterém bude, že ...ze sjednané odměny bude sražena 15% srážková daň... pracovníkovi bude vyplacena mzda sražená o daň. Podepsaný výdajový doklad a tato dohoda bude veškerým podkladem pro účtování. Bude to tak stačit? Já myslím, že by mohlo. Je mi jasné, že u zálohové daně budu muset vše zpracovat a vystavit potvrzení.
Děkuji